Înfiinţezi o firmă cu cel puţin un angajat şi poţi primi 200.000 de lei! Află în ce condiţii!

explo 1000x200

Președintele Klaus Iohannis a semnat ieri, 19 mai, decretul pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 10/2017 pentru stimularea înfiinţării de noi întreprinderi mici şi mijlocii, informează Mediafax.

Administrația Prezindențială anunță că șeful statului a semnat vineri decretul pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 10/2017 pentru stimularea înfiinţării de noi întreprinderi mici şi mijlocii. Programul Start-up Nation, prin care IMM urmează să primească de la stat ajutor nerambursabil de până la 200.000 de lei (aproximativ 44.000 de euro), a fost aprobat, de Parlament, în data de 25 aprilie. Finanţarea poate fi obţinută de firmele înfiinţate după data de 30 ianuarie 2017. Nu vor primi finanţare întreprinzătorii care, în afara firmei cu care se înscriu în program, au fost acţionari într-o firmă din acelaşi domeniu, în anul precedent sau în anul în care aplică, până la data deschiderii înscrierilor în program.

Deputaţii au redus numărul de locuri de muncă pe care un anteprenor ar fi trebuit să le creeze, potrivit textului OUG, de la două la unul singur, beneficiarii Start-up Nation având obligaţia să menţină locul de muncă nu trei ani cum a propus Guvernul, ci doi. Comisia de industrii a motivat că angajarea a minim doi salariaţi şi menţinerea acestora pe o perioada de trei ani, în situaţia creşterii salariului minim anual 2017-2020, ar costa antreprenorul 159.600 lei, ceea ce ar însemna o diminuare drastică a fondului de investiţii aferent proiectului, potrivit raportului adoptat de plenul Camerei Deputaţilor.

Programul va funcţiona pe baza rambursării investiţiilor făcute de către antreprenori, dar va fi posibilă şi decontarea cererii de plată: antreprenorul achiziţionează echipamente, iar furnizorul îi emite o factură, care este plătită de stat în contul antreprenorului.

Grila de punctaj indică o susţinere pentru sectorul de producţie, programare IT şi industriile creative, care vor obţine punctaje mai mari decât serviciile şi comerţul. De asemenea, vor primi un punctaj mai mare firmele care angajează tineri absolvenţi sau şomeri.

În expunerea de motive a Proiectui de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.10/2017 pentru stimularea înfiinţării de noi întreprinderi mici şi mijlocii se arată că, în România, 99% dintre companii sunt IMM-uri, care produc 60% din PIB şi angajează 60% din forţa de muncă. De asemenea, se mai arată că „mediul de afaceri se găseşte într-un moment caracterizat de pesimism cu privire la dezvoltarea mediului economic (13,78% dintre companii apreciază că evoluţia mediului de afaceri românesc va fi favorabilă IMM-urilor), de dificultăţi în depăşirea problemelor de ordin birocratic (61,41% dintre IMM-uri consideră că birocraţia este principala problemă în dezvoltarea afacerii) şi de lipsă de interes în accesarea programelor cu finanţare europeană (81,66% dintre întreprinzători intenţionează să nu acceseze fondurile structurale în perioada următoare)”.

Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat urmează să emită un ordin pentru aprobarea normelor de aplicare.

Surse foto: start-up.ro şi hotnews.ro.