Infecțiile respiratorii, mai multe decât în ultimele cinci sezoane. Recomandări pentru prevenirea îmbolnăvirii copiilor

cold 2764619 1280
untitled design set 970x90 px

Iarna aceasta, gripa înregistrează valori mai mari decât media ultimelor 5 sezoane, spune profesorul Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie. Potrivit medicului, România se află la începutul sezonului gripal care durează între 6 și 9 săptămâni. 

„Gripa, în sezonul acesta, înregistrează valori mai mari decât a înregistrat într-o medie a ultimelor 5 sezoane. Nu vorbim doar de ultimii ani pandemici, ci și de 2-3 ani anteriori pandemiei. Este o manifestare destul de intensă a gripei în sezonul acesta de iarnă. Pe lângă gripă se manifestă, așa cum știm, virusul Covid-19 și virusul sincițial respirator. Practic, este o afecțiune virală cu infecții de tip respirator, în această perioadă, la nivelul populației din aproape întreaga lume. Este manifestarea aceasta specifică gripei în perioada de iarnă. Nu am să o numesc nici că este, nici că nu este epidemie, ci o să spun manifestare specifică a gripei pentru sezonul de iarnă în zona temperată, care durează în general între 6 și 9 săptămâni. Suntem undeva la începutul acestei manifestări.”, a declarat medicul Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie.

Oamenii sunt sfătuiți să respecte o igienă adecvată, să evite aglomerările umane în spațiile închise, iar acolo unde nu se poate, recomandarea este pentru purtarea măștii de protecție. De asemenea, încă se mai poate face imunizarea împotriva gripei, cu câteva precizări: „Vaccinul nu conferă o protecție imediată. Nu ne vaccinăm astăzi și de astăzi sau de mâine suntem protejați. Trebuie să treacă 2 săptămâni și, în această perioadă, dacă sunt respectate măsurile anterioare, sunt suficiente în general ca să nu ne infectăm și să beneficiem apoi de protecția oferită de vaccin. Vaccinul previne gripa. Practic, te vaccinezi, nu te îmbolnăvești. Nu este ca la vaccinarea Covid, unde protecția față de infecție este mai redusă, dar este crescută protecția față de formele grave.”, a explicat profesorul Popovici.

Autoritățile au emis deja o serie de recomandări pe care populația le-ar putea urma ca să prevină îmbolnăvirile.

„Cea mai importantă este recomandarea de consultare a medicului la apariția simptomelor pentru a stabili tot ce e legat de indicații terapeutice ș.a. Bine ar fi ca oamenii să se adreseze în primul rând medicului de familie și acolo se poate face o programare, ca să nu fie un număr foarte mare de pacienți la o oră, când poate sunt prezenți în sala de așteptare și pacienți cu boli cronice și care nu au o infecție respiratorie, pentru că altfel se ajunge ca unii să se îmbolnăvească de la ceilalți. Iar în spital ar fi indicat să se prezinte doar formele medii și grave pentru că niște forme ușoare pot fi viroze respiratorii comune și atunci se duc și așteaptă în sală cu unii care sunt bolnavi de gripă; dacă așteptarea este prelungită, este pericolul de infecție. Deci unpic de organizare.”, a mai spus Emilian Popovici.

publicitate ziar expresb 1000x100

În contextul începerii școlii, o recomandare a specialiștilor este ca părinții, la fel ca dascălii, să fie atenți la posibilele simptome ale infecțiilor respiratorii și să nu îi trimită pe copii, în aceste condiții, în colectivitate.

„Triajul zilnic în colectivitățile școlare trebuie făcut de cadrele didactice. De asemenea, un triaj epidemiologic făcut de părinți. Ambele sunt observaționale. Și dacă se observă semne de infecții respiratorii, părinții să nu îi trimită la școală, iar profesorii să ia legătură cu părinții. Tot de la nivelul școlilor, asigurarea materialelor sanitare necesare pentru dezinfecția perioadă a mâinilor și a suprafețelor, informarea aparținătorilor privind semnele și simptomele infecțiilor respiratorii, aerarea încăperilor cu o ritmicitate pe care deja o știm de la discuțiile legate de Covid. Din nou, vorbim de protecția mecanică a tusei și a strănutului cu batista de unică folosință și recomandarea utilizării măștii de protecție de către cadrele didactice și eventual de către elevi și studenți.”, a concluzionat Emilian Popovici.

La nivel național, autoritățile au raportat că s-au înregistrat, în ultima săptămână, aproape 75.000 de infecții respiratorii. Comparativ cu sezonul 2019-2020, cel de dinaintea pandemiei, acum se înregistrează o creștere a numărului de cazuri clinice cu 5 săptămâni mai devreme.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/