Accidentul aviatic i-a schimbat viața primarului Marcel Vela! (INEDIT/VIDEO)

În urmă cu șase ani de zile, edilul-șef al gugulanilor a avut parte de o întâmplare care avea să îi schimbe deciziile viitoare pentru totdeauna. Primarul Marcel Vela povestește pentru prima dată întreaga experiență suferită în decembrie 2007.

Evenimentul din Munții Apuseni a fost momentul ce a declanșat dorința primarului Marcel Vela să se destăinuie în presă despre accidentul petrecut cu șase ani în urmă. Criticat pe un post național că și-a achiziționat dronele pentru a filma sărăcia și că a refuzat în repetate rânduri să preia funcții importante în Guvern, edilul-șef al municipiului Caransebeș explică adevăratul motiv care a stat la baza acestor decizii.

Am avut parte de o experiență dramatică, vitală pentru mine, care m-a marcat și mi-a schimbat opțiunea pentru viață, pentru că de multe ori ne pierdem în amănunte. Poate din acel motiv gesturile mele, inclusiv cele politice, au avut o altă logică. Dacă ar fi jucat la pariuri nimeni nu ar fi crezut că există un politician care să refuze o funcție la minister. Datoria mea era să ajut alți accidentați în munte, pentru că mi-am dat seama că astfel de evenimente se pot întâmpla oricui. De aceea am luptat pentru înființarea stației SMURD în Caransebeș și acum pentru acest proiect prin care vom achiziționa dronele ce vor ajuta la depistarea și salvarea multor vieți”, a explicat primarul gugulanilor.

Cum s-au prăbușit cu elicopterul

În data de 2 decembrie 2007, Marcel Vela împreună cu pilotul Petre Moț și alți doi bărbați, Horațiu Buna și Dan Paici, au hotărât să plece cu elicopterul până la pârtia lui Romeo Dunca de pe Muntele Mic, acesta din urmă urmând să ajungă acolo pe snowmobil. Deși pilotul a fost avertizat de către omul de afaceri Romeo Dunca, proprietarul elicopterului, să nu depășească altitudinea de 1800 de metri, fiind patru pasageri cu rezervolul încărcat, Petre Moț a hotărât să aleagă ruta mai rapidă spre pârtie și a trecut peste un vârf de munte, atingând în zbor 2200 de metri. Din cauza altitudinii, imediat după trecerea de vârf, elicopterul s-a înclinat spre dreapta, pe partea pe care se afla primarul Caransebeșului, iar pilotul nu a mai reușit să îl redreseze. „Vedeam doar cum se apropie un munte de zăpadă spre mine și atunci mi-am amintit că avem rezervorul plin. În momentul impactului, elicopterul a început să se învârtească prin zăpadă și țin minte că vedeam ba albastrul cerului, ba albul de la zăpadă”, povestește Marcel Vela. Elicopterul s-a oprit cu partea din dreapta scufundată în zăpadă. Pilotul Petre Moț a spart geamul său și a fugit spre motor ca să împiedice o explozie. „M-a apucat un atac de panică și nu mai reușeam să îmi desfac centura. Parcă așteptam să explodeze elicopterul, dar încercam din răsputeri să mă salvez. Într-un final, am reușit să mă desfac și m-am aruncat pe geamul spart al elicopterului și am luat-o la fugă prin zăpadă cât mai departe de el. Apoi mi-am amintit că mai sunt două persoane înăuntru și m-am dus să le ajut să iasă. Am crezut că pilotul a fugit, însă l-am văzut pe Moț pe jumătate în motorul elicopterului, încercând să scoată toate cablurile”, își amintește Vela.

După ce s-au văzut cu toții salvați au început să dea telefoane, să își anunțe prăbușirea. Împreună au hotărât să meargă până la stația meteo, deși ar fi fost ore bune de mers. Din fericire, după trei ore de umblat prin zăpada până la brâu, s-au întâlnit cu Romeo Dunca, ce, îngrijorat că aceștia nu au sosit la timp, a plecat în căutarea lor pe snowmobil.

Mare parte din elicopter a fost ridicată de pe Vârful Mătania, locul prăbușirii. Piese din el au fost descoperite inclusiv în luna mai, când s-au topit zăpezile.

YouTube video


Comments

  1. Petru Fuchs says:

    Un zambet ce nu se sterge niciodata…Si la bine si la rau….

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/