INEDIT. Râul Caraș și pârâul Sodol, colorate în verde fosforescent

casinoherculane by sungarden

Un experiment speologic a făcut ca în această lună apele Sodolului și ale Carașului să devină verzi și fluorescente. Speologii de la AS „Exploratorii” vor să identifice cursul și izvoarele pârâului Sodol și intersectările acestuia cu râul Caraș.

„Am mai efectuat până în prezent două trasări. Prima a fost în cursul activ al Avenului din Poiana Gropii, la adâncimea de -244 m în anii ’90, urmată de o nouă testare într-un ponor din bazinul superior al Sodolului. În ambele situații, trasorul a fost monitorizat la captarea de apă Sodol și la captarea de apă Capul Baciului, fără însă a mai fi identificat. Acest fapt ne-a determinat să reluăm trasarea și monitorizarea izvoarelor din Cheile Carașului”, a declarat Bogdan Bădescu, președintele Asociației „Exploratorii” și al Federației Române de Speologie.

Traseul apelor subterane a fost evidențiat ca fiind între peșterile situate în valea Sodol și peșterile și izvoarele situate în Cheile Carașului. Traseul are aproximativ 6 km lungime și 310 m denivelare.

publicitate ziar expresb 1000x100 pizzeria Dimitrios 1000x100

Principalele izvoare sunt cele din apropierea Peșterii Țolosu și cel din apropierea Peșterii Racoviță, „dar nu excludem și existența unor izvoare submerse, în albia râului Caraș. Având în vedere faptul că fluoresceina a fost reperată la o diluție mare doar în râul Caraș, trasarea se va repeta în primăvara anului 2018 pentru identificarea precisă a izvorului”, mai spune Bădescu.

Peștera Țolosu are în prezent peste 5 km de galerii explorate de speologi ai A.S. „Exploratorii” și acestea continuă. Peștera Racoviță, deși are doar 350 m, face parte dintr-un sistem carstic alături de Peștera Exploratorii, și ea cu peste 5 km de galerii. Dacă întreaga rețea de galerii ar fi accesibilă speologilor, peștera ar putea depăși 25 km lungime și ar fi una dintre cele mai mari din România.

untitled design set 970x90 px
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/