La Tibiscum, oraș înființat de marele împărat Traian, a avut loc o bătălie în anul 117, când orașul avea să fie distrus în mare parte.
Dacii liberi doreau să-și recupereze teritoriul Daciei, crezând că provincia a fost stăpânită de romani doar cât timp a trăit împăratul Traian. Când guvernatorul Daciei de atunci, Quintus Marcius Turbo, află despre atacul dacilor liberi, vine în grabă cu întreaga armată și reușește să salveze orașul roman Tibiscum.
Drept mulțumire zeilor care i-au fost alături, Quintus Marcius Turbo ridică un monument care amintește de această mare victorie împotriva barbarilor și a dacilor liberi și de faptul că romanii doreau păstrarea Daciei. Specialiștii pot indica astăzi urme agitate ale trecutului și ale locului în care acesta a fost ridicat. Tocmai din acest motiv, poveștile cu daci și cu romani pot fi retrăite îndeaproape, pentru că au mai rămas doar câteva zile până când pasionații de istorie și arheologie vor putea să intre liberi în Situl Arheologic Tibiscum de la Jupa, Caransebeș.
Rezervația arheologică atrage an de an turiști, mai ales vara, când se organizează workshopuri arheologice, ateliere meșteșugărești și ghidajul sitului arheologic de către specialiști în domeniu. Cei care gestionează activitatea rezervației arheologice, care se întinde pe o suprafață impresionantă de 17 ha, au pregătit pentru sâmbătă, 25 iulie, manifestarea „Ziua Porților Deschise” pentru o mai bună valorificare istorică şi turistică a sitului arheologic.
Cei interesați vor avea posibilitatea de a vedea felul în care se desfăşoară o zi din viaţa unui arheolog. Programul acestei manifestări culturale cuprinde o serie de activități printre care lupte de gladiatori, jocuri romane, recital de poezii în grai bănățean susținut de prof. univ. dr. Viorel Boldurean, concert Duo Vilon și spectacol de dansuri populare. În cadrul ediției din acest an, publicul se va bucura de prezența scenică a trupei clujene de reconstituiri istorice Virtus Antiqua.
Organizatorul evenimentului care va începe sâmbătă la ora 10.00 este Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă Caransebeş în colaborare cu Universitatea de Vest din Timișoara, Colectivul de Istorie al Facultății de Litere, Istorie și Teologie Timișoara, și Consiliul Judeţean Caraş-Severin.
Da, aici chiar aveti dreptate: Povesti …