INEDIT. Povestea unei clădiri ruinate de timp, veche de peste 100 de ani!

Clădirile scorojite spun adesea povești, dincolo de nepăsarea pe care o inspiră. Ridicată la finele secolului al XIX-lea, singura sinagogă din Caransebeș a fost martora celor două războaie mondiale, a evoluției comunității și ar putea creiona istoria celor peste 100 de ani la care a asistat.

Primii evrei din Caransebeș sunt atestați în anul 1819, pe atunci trăind în oraș un număr de 50 de persoane. Numărul membrilor comunității izraelite a sporit constant pe măsura trecerii anilor, ajungând în jurul anului 1870 la 70 și în perioada interbelică la 400. După cel de-al Doilea Război Mondial, populația evreiască din oraș a scăzut la câteva zeci de persoane, iar în prezent au mai rămas foarte puțini. Sinagoga din Caransebeș a fost construită în perioada anilor 1893-1894 în stil neogotic, cu adăugiri aparținând altor stiluri arhitectonice, iar potrivit www.wikipedia.ro are o suprafață de 191 mp. Începând din anii ’70 ai secolului al XX-lea, ca urmare a scăderii numărului de enoriași, comunitatea evreilor din Caransebeș nu a mai avut un rabin propriu, aici sosind la diferite ocazii prim-rabinul Timișoarei.

sinagoga caransebes

Sinagoga este un monument de istorie a evreilor care trăiesc în oraș și una dintre clădirile distinctive și originale din oraș. Printre elementele sale caracteristice sunt cele două turnuri subțiri cu Steaua lui David în vârf.

În stare avansată de degradare

Clădirea se află acum într-o stare avansată de degradare, dar la inițiativa unui elev lucrurile încep să se schimbe. Ery Daniel Pervulescu, de la Colegiul Național „CD Loga”, a reușit să organizeze mai multe manifestări culturale în sinagoga închisă de foarte mulți ani atât din cauza lipsei de enoriași, cât și din cauza situației clădirii aflate în conservare.

După 120 de ani de la momentul inaugurării sinagogii din Caransebeș s-a reușit o performanță neașteptată și nesperată de nimeni, spune Ery Daniel, membru în cadrul comunității evreilor Lugoj.

„Obștea din Caransebeș a prins din nou viață prin implicarea domnilor Ivan Bloch, Iosif Singer, Adrian Ardelean și a tuturor celor ce au pus suflet în acest proiect care presupune reînsuflețirea comunității mici de evrei din Caransebeș. Astfel, cu aportul Primăriei, al Casei de Cultură și al oamenilor de bine din municipiu, am început reabilitarea fațadei clădirii. Vom curăța mormintele din cimitirul evreiesc și vom îngriji grădina de flori a sinagogii. De asemenea, periodic, se organizează întâlniri între membrii comunității.

ery_daniel În obște au fost primiți 7 noi membri evrei și cu ascendență evreiască. Nu ne vom opri din organizarea cu regularitate de evenimente culturale și comemorative în sinagogă și vrem, cu ajutorul d-lui Attila Gidó, să verificăm, îndosariem și digitalizăm arhiva comunității de evrei din Caransebeș. Sperăm să reușim anul acesta reabilitarea totală a fațadei sinagogii și a micului sediu comunitar cu ajutorul autorităților locale, al Federației Comunităților Evreiești din România și al enoriașilor care încă trăiesc în Caransebeș sau care au părăsit de mult plaiurile natale”, a menționat Ery Daniel Pervulescu.

Așadar, acum se lucrează intens, oamenii sperând să salveze ceea ce statul român nu a putut. Istoria unei clădiri acoperite de timp.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/