Puțini sunt cărășenii care au auzit de faptul că această peșteră este cea mai mare din Situl Natura 2000 Cheile Nerei-Beușnița. Este specială pentru că e unul dintre cele mai mari sisteme carstice din Caraș-Severin.
Peștera se află în anonimat în momentul de față pentru că puțini sunt cei care au reușit să o descopere. Este străbătută de un pârâu pe o lungime de zeci de kilometri, care apoi se varsă în Lăpușnic. Este situată în zona Poiana Roșchii, și aceasta foarte rar bătută de iubitorii de sălbăticie. Specialiștii spun că se deosebește de orice altă peșteră prin mărimea galeriilor, a sălilor, iar pe anumite sectoare este chiar labirintică. Cei care conduc comuna Lăpușnicu Mare ar putea atrage mii de turiști pentru vizitarea ei, însă problemele administrative pun pe ultimul plan inventivitatea.
[slickr-flickr search=”sets” set=”72157649822836206″]
Acum, Comisia Europeană a acceptat să finanțeze un proiect de aproximativ 850.000 de euro, în urma căruia Peștera cu zgârieturi și alte 109 peșteri din Situl Natura 2000 Cheile Nerei–Beușnița vor fi puse în valoare. Dincolo de mediatizare, valorosul proiect își propune deblocarea intrărilor în peșteri, ecologizarea lor și, nu în ultimul rând, reconstrucția părților componente distruse, cum ar fi stalagmitele. Evident, în măsura în care va fi posibil acest lucru. Una peste alta, proiectul va viza și siguranța vizitatorilor, astfel încât aceștia să nu își pună viața în pericol.
,,Poate cel mai important aspect va fi elaborarea unui plan național de acțiune pentru peșterile din întreaga țară. Asta înseamnă că din Caraș-Severin se va da ora exactă în ce privește protejarea și conservarea peșterilor, dar nu numai. De asemenea, proiectul prevede conservarea a 14 specii de chiroptere. Vom reasigura habitatele de maternitate, adăpost și hibernare pentru speciile în cauză, dar și pentru alte specii cavernicole ale ecosistemelor subterane, precum și pentru cele protejate care utilizează temporar habitatul. Vom monitoriza și recuperarea lui de către chiroptere“, a spus Bogdan Badescu, președintele Asociației Speologice Exploratorii.
[slickr-flickr search=”sets” set=”72157649878572741″]
Alte peșteri speciale din Parcul Național Cheile Nerei Beușnița sunt: Ponor Plopa, din zona Anina, sau Peștera de la Captare, pe care cei pasionați de lumea subterană, îngustă și fascinantă a peșterilor le vizitează de câte ori au ocazia.
Proiectul se va încheia pe data de 31 decembrie 2018 și a fost câștigat de Agenția pentru Protecția Mediului Timiș, în calitate de beneficiar coordonator, şi Asociația Speologică Exploratorii, în calitate de beneficiar asociat. Proiectul a fost prezentat astăzi la Hotelul Caraș din Oravița.