Inedit în anul Capitalei. Amintirile etnicilor din Banat, adunate într-o cutie-suvenir

az3i6736
po 1000x100px (3) untitled design set 970x90 px

O ladă cu zestre a tradițiilor și istoriilor locale. Remix ID a lansat o cutie-suvenir despre etnicii din Timiș. Aceasta va fi cumpărată din librării. 

„Ne-am propus să recuperăm memoria afectivă a Banatului etnic, a Timișoarei multietnice. De fapt, am plecat de la un concept și acesta a fost: ce înseamnă Timișoara, spiritul Timișoarei și cartea de identitate a Timișoarei. Și atunci am ajuns să o deconstruim, să vedem ce a stat la baza acestei cărți de identitate și am ajuns la această formulă. Timișoara e un oraș multietnic și atunci ne-am întorc către etnii. Prima etnie pe care am documentat-o a fost cea a șvabilor. (…) E o ladă de zestre digitală pentru că noi compunem muzică contemporană cu muzica pe care o colectăm, cu dansuri remixate, chiar și un show, dar în același timp este un foarte bun cadou, un suvenir despre Timișoara pe care poți să îl oferi prietenilor care vizitează orașul, să înțeleagă de ce se tot discută de Timișoara tolerantă, multietnică, colorată și diversă și pentru străinii care vor vizita orașul și vor să plece cu o bucățică din spiritul Timișoara la ei acasă, să îl ducă mai departe.”, a declarat Mirela Vlăduți, managerul proiectului.

Cu aceste argumente, echipa Remix ID a lansat o cutie în care a adunat poveștile a 10 etnici din Banat, mai multe cărți poștale cu fotografii și imagini deosebit ilustrate însoțite de citate tip jurnal și câteva ilustrații de colorat cu personaje și obiecte reprezentative celor 12 etnii de regiune.

Prima personalitate care se regăsește în broșură este Frau Emma Bader, reprezentantă a etniei șvabe. De altfel, imaginea ei apare și pe coperta cutiei. A fost prima pe care echipa Remix ID a intervievat-o.

az3i6759

„Cel mai frumos mi s-a părut în acest proiect faptul că cei care ne-au lăsat să intrăm în casele lor, în viața lor și ne-au spus toate poveștile vieții lor se bucură de atenția pe care le-o dăm. (…) Eu sunt din Satu Mare, am crescut într-o comunitate la fel de multietnică, nici pe departe cum e aici, dar am crescut în cel puțin 3 etnii. Vorbesc română acasă, maghiara cu vecinii și am făcut toată școala în limba germană. Cel mai emoționant moment a fost în timpul interviului cu doamna Vera Eckstein (n.r, etnia evreiască), când ne-au dat lacrimile tuturor din echipă pentru că ne-a povestit cum a trebuit să fugă de acasă cu un tren și cum o parte din tren a fost bombardată și ea a scăpat din pur noroc. Familia ei a scăpat și a putut să meargă mai departe cu trenul până în Deva. Ce mi se pare foarte frumos este că toți acești oameni cu care am vorbit au ajuns la o concluzie pe care sunt foarte mândri să o dea mai departe: trebuie să îl respecți pe cel de lângă tine, să îi dai bună ziua și să fii om cu cel de lângă tine. Asta e concluzia cea mai des întâlnită. E un principiu după care ei trăiesc. Și eu. Acest proiect m-a schimbat pe mine prin cunoașterea a atât de mulți oameni și a poveștilor lor personale.”, a povestit actrița Olga Torok, directorul artistic al proiectului Remix ID.

az3i7262

1000x100 casinoherculane by sungarden gif card de energie dacus 1000x100

Textele descriptive ale personajelor din broșură au fost create de scriitorul Cristian Vicol.

„Le-am oferit o descriere care de fapt nu e a mea, e a lor. Este felul în care ei ni s-au prezentat nouă. Poveștile lor vorbesc despre dârzenie, nostalgie, veselie, bucurie, tristețe, acolo unde e cazul. Și de cele mai multe ori se identifică cu etniile și comunitățile din care fac parte. Sârbii, de exemplu, sunt foarte veseli, de viață, foarte puternici. Sunt poveștile ale unor oameni mai degrabă, decât ale unor comunități, dar sunt oameni care trăiesc pentru comunitățile lor.”, a spus Cristian Vicol.

Cutia cu amintiri mai conține și cinci rețete tradiționale, cu ingrediente autentice și instrucțiuni clare de gătit: gogoși de Fărșang cu țuică, bogracs la ceaun, cozonacul croat de Recaș, halușki cu cartofi și brânză și Cesnica, prăjitura de Crăciun sârbească.

az3i7341

Proiectul a fost finanțat de Centrul de Proiecte al Primăriei Timișoara cu 550.000 lei. 800 de astfel de cutii au fost produse până acum. O bucată va costa 150 de lei și va putea fi achiziționată, în curând, din librării.

Foto: Remix ID/Tudor Popa 

versay aprilie 980x120 px banatica 1000x100
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/