Colectarea selectivă a deșeurilor și atenția deosebită acordată protejării mediului înconjurător reprezintă idei care pot cunoaște materializarea în cadrul comunei Berliște, totul prin înființarea unui ONG, educarea permanentă a cetățenilor de către voluntarii organizației nonguvernamentale, printr-o gamă variată de metode, putând garanta efectul scontat în detrimentul pliantelor care, în cele din urmă, sfârșesc la tomberoane.
La mai bine de un an de când primarul Nicolae Orăvicean a luat hotărârea de a colabora cu o firmă din județul Mehedinți în privința activității de colectare a deșeurilor, lucrurile par că au început să intre pe un făgaș normal, atât din punctul de vedere al selectivității, cât mai ales din punctul de vedere al prețului perceput persoanelor fizice: 5 lei/lună, spre deosebire de tariful practicat de vechiul operator, cel care împovăra nu doar buzunarele cetățenilor, ci și bugetul local al UAT-ului.
„De un an și ceva, firma din Drobeta-Turnu Severin, cea care colectează în toată zona Văii Carașului, s-a dovedit a fi destul de serioasă spre deosebire de vechiul operator. Prețul perceput persoanelor fizice/lună este unul rezonabil, mai exact: 5 lei. În ceea ce privește frecvența, ridicarea deșeurilor are loc de două ori pe lună, însă atunci când situația o impune, gunoiul poate ajunge să fie ridicat săptămânal.”, a explicat șeful administrației publice locale din Berliște.
Dacă mai există cetățeni care aruncă deșeurile în stânga și-n dreapta, luând în calcul frecvența de colectare, edilul Orăvicean admite că astfel de situații mai apar, tocmai din cauza lipsei de educație pe acest segment. Chiar și așa, primarul a găsit o soluție pentru a proteja mediul înconjurător, o soluție care va garanta un efect pozitiv, pe termen lung, anume: înființarea unui ONG care să militeze pentru o comună curată și un mediu înconjurător pe măsură.
„Se mai întâmplă ca anumiți cetățeni să nu înțeleagă acest aspect care, de fapt, îi afectează în mod direct. Mai sunt cazuri când oamenii aruncă pe te miri unde, pe pășune, lângă malurile apelor, prin nu știu ce zonă istorică, unde se tot aruncă gunoiul. Am reușit să igienizăm acele zone de mai multe ori, am făcut rampă de gunoi, am pus containere pentru selectiv, dar, așa este, există și cetățeni care nu au încă bine împământenită grija pentru mediul înconjurător. Pe de altă parte, trebuie să recunosc că nu am reușit să educăm încă populația în acest sens. Gunoiul aruncat în diferite locuri se degradează, asta dacă se degradează, intră în pământ nu știu ce substanțe, substanțe care apoi afectează pânza de apă freatică, afectează animalele care merg și pășunează. Chiar dacă mi-am propus multe într-un timp scurt, nu voi renunța la ideea unui parteneriat cu un ONG vizavi de protecția mediului pe raza comunei, un ONG care să se ocupe de o educație permanentă, așa, un an, doi, încât să-i determine pe cetățeni, să le explice, chiar și prin intermediul proiecțiilor, ce înseamnă să nu avem grijă de mediul înconjurător. Impactul cred că va fi mult mai mare atunci când voluntarii sunt cei care explică pericolele care pândesc, în detrimentul pliantelor care pot fi ignorate, aruncate la tomberon.”, a ținut să scoată în evidenţă şeful administraţiei publice locale din Berlişte.