Puțini sunt cei care știu că în Caraș-Severin există un cimitir al eroilor mai puțin obișnuit. Câteva zeci de soldați români și maghiari își dorm somnul de veci împreună, după ce au luptat unii împotriva celorlalți în Primul Război Mondial.
Primăria Topleț, Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria”, filiala Caraș-Severin, jandarmii cărășeni și oameni ai locului au pus umărul pentru a restaura un loc cu o încărcătură deosebită în Topleț: un cimitir al eroilor unde sunt îngropați circa 70 de soldați români și maghiari care au fost adversari în Primul Război Mondial.
Pe parcursul ultimului an, zona a fost curățată de vegetație, administrația locală l-a împrejmuit cu un gard și chiar a amenajat și două drumuri de acces. Acum se fac demersuri pentru a găsi cât mai multe date despre cimitirul respectiv, inclusiv de la Ministerul Apărării.
„Am cerut de la Ministerul Apărării și informații, și îndrumare. Acolo sunt circa 68 de morminte. Urmează să refacem și crucile pentru fiecare erou de acolo. Cei de la București aveau schițe făcute din 1940 de un căpitan care a fost ceva adjunct al garnizoanei de aici. Ne folosim și de ea. Și pe coridorul școlii am găsit o poză cu cimitirul de acolo, din anii ’40.”, ne-a declarat prefectul Ioan Dragomir.
Pentru ca totul să revină la forma inițială, primarul Ilie Hașcă a găsit lemnul necesar, iar împreună cu preotul din comunitate și cu un meseriaș, vor reface crucile din cimitir.
Până anul viitor, de Ziua Eroilor, cimitirul va fi refăcut complet, iar prefectul Ioan Dragomir intenționează ca evenimentele dedicate acestei zile să aibă loc la Topleț.