Cel mai devastator incendiu din istoria Aninei a făcut zeci de victime și a mistuit zeci de case!

Pentru locuitorii orașului din munți a rămas vie istoria incendiului mistuitor din 28 iulie 1880. Acum, tragica poveste este readusă în prim-plan!

La finele anilor 1800, locuitorii de la acea vreme au trăit o dramă adevărată, care în aceste zile este repovestită comunității locale. De altfel, planul autorităților locale este să reabiliteze prima remiză de pompieri, construită în urma incendiului devastator, care a distrus 54 de case, magazii și anexe. Voluntariatul era atunci o mândrie, astfel că, învățând din propria experiență și pentru a avea forța necesară de a lupta cu astfel de fenomene, la Anina locuitorii au construit prima remiză de pompieri.

Dramaticul episod este adus în atenția opiniei publice de Alin Mărăsoceanu, care a lucrat intens la elaborarea Monografiei orașului Anina.

Pompierii s-au înființat în 1881 după cel mai mare incendiu din istorie (…) În 1929, a fost construită în locul fostei remize care a fost construită de ungari. Are o arhitectură deosebită, adaptată la pompele manuale care erau montate pe căruțe. În jurul anilor 1950, una dintre aripile construcției a fost modificată. După venirea comuniștilor și apariția mașinilor, una dintre aripi a fost stricată cu totul, iar în locul ei, construit un garaj. În anii ’60, acesta a fost mărit, dar în alte zone nu s-a făcut niciun fel de intervenție, clădirea fiind construită dintr-un cadru de lemn cu cărămidă arsă. Lemnul a putrezit și este acum într-o stare deplorabilă”, povestește Alin Mărăsoceanu.

Acolo, intenția administrației publice locale este să păstreze partea veche exact în forma în care este acum, însă garajul construit  pe vremea comuniștilor, să îl adapteze la vechiul imobil, construit inițial. Pentru că în vremurile de astăzi tehnica este cu totul diferită, iar autoutilitarele de intervenție sunt mari și trebuie adăpostite, va fi amenajat inclusiv un sediu pentru serviciul voluntar de pompieri. Acesta va fi dotat cu cabină de duș, sală de ședințe și alte utilități.

Clădirea istorică, în sine, trebuie păstrată exact în forma de acum. În ea există permanență pentru șoferii de autospeciale care stau 24 de ore din 24. Am reușit să salvăm o pompă manuală care e expusă acolo și tablourile cu fotografii din viața pompierilor voluntari, să vedem ce mai putem salva și să le expunem pe toate”, a subliniat Mărăsoceanu.

Primarul Gheorghe Românu sprijină acest proiect de reabilitare, dar a lansat și inițiativa întocmirii Monografiei orașului Anina, sub forma unei trilogii. În această săptămână s-a lansat a doua parte a lucrării. Primul volum cuprinde informații despre așezare, cel de al doilea face referire la geografie, cultură, învățământ, iar partea a treia va cuprinde detalii despre latura industrială a localității”, a declarat Gheorghe Românu, edilul-șef al Aninei, pentru Express de Banat.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/