Clădirea călugărilor franciscani, din patrimoniul UNESCO, se află la Caransebeș. Povestea ierarhilor inspiră mult curaj, mai ales după ce locașul de cult a fost incendiat de două ori.
După ce a fost reabilitat în urmă cu un an exteriorul Bisericii Romano-Catolice din centrul Caransebeșului, administrația publică locală alocă fonduri pentru lucrări de renovare a interiorului monumentului istoric. Actuala Biserică parohială nu este cea mai veche biserică catolică din Caransebeş. Aceasta a fost ridicată în apropierea unui locaș de cult mai vechi, atestat documentar la 1439. 200 de ani mai târziu călugării franciscani preiau reşedinţa şi biserica, iar în 1730 se ridică o nouă biserică catolică pe același loc. Opt ani mai târziu însă este pentru prima dată incendiată, iar a doua oară este incendiată de turci în 1788. Biserica franciscană a fost ruinată, icoanele sfinte şi altarele au fost pustiite, iar la ordinul împăratului Iosif al II-lea se dizolvă mănăstirea.
Cinci călugări franciscani fug cu cele trei cărţi matricole. La vizita canonică din anul 1792, biserica şi claustrul sunt deja refăcute. Biserica avea cinci clopote şi cinci altare. În prezent mai sunt patru clopote şi trei altare.
Actualmente, biserica catolică parohială are hramul ,,Neprihănita Zămislire a Maicii Domnului”, ce se sărbătoreşte pe data de 8 decembrie în fiecare an. O valoare deosebită prezintă picturile în ulei pe pânză reprezentând-o pe Maica Domnului Maria, pe sfântul Martin şi Leopold, picturi executate de pictorul academic Gutsch din Viena.
Atât Calea Sfintei Cruci, lucrată în teracotă, cât şi sculpturile în lemn sunt de o frumuseţe şi o valoare deosebite. Faţada şi turnul bisericii mai prezintă unele elemente frumoase de stil baroc. Bolta veche este păstrată numai în sanctuar, în sacristie şi în holul bisericii.
Finanțare pentru reabilitare!
Consiliul Local a aprobat în cadrul celei mai recente ședințe de lucru suma de 196.000 de lei necesară refacerii interiorului bisericii, care nu a mai fost reparat de 60 de ani.
Potrivit preotului paroh Martin Neagu, este nevoie de refacerea completă a instalației electrice, dar și a tencuielii interioare, recondiționarea mobilierului din lemn, modernizarea podelei și refacerea coloanelor rotunde și a stâlpilor ornamentali din locașul de cult.
,,Biserica este monument istoric și UNESCO, una dintre cele mai vechi clădiri din orașul de pe Timiș și Sebeș, construită la 1730. Anul acesta comunitatea noastră ar putea avea bucuria și privilegiul de a sărbători Învierea Domnului într-un mod cu totul aparte, datorită sprijinului Primăriei Caransebeș”, a menționat preotul Martin Neagu, parohul Bisericii Romano-Catolice.
FOTO: http://www.caransebes.ro/