Consiliul Local Turnu Ruieni a reușit ca, după un an de tentative eşuate, să instaleze indicatoarele de restricție tonaj și viteză prin satul Dalci. Asta după acțiunea presei de la poalele Muntelui Mic, în care era prezentată situația din Dalci, satul invadat de camioane ce transportau lemn pe singurul drum care leagă localitatea de zona forestieră.
În urmă cu un an, localnicii au luat inițiativa să sesizeze toate organele competente pentru că locuințele sunt deja fisurate, drumul distrus și podețele de trecere sparte din cauza tonajului. Astfel că s-a hotărât în Consiliul Local amplasarea unui indicator cu interzicerea deplasării pe drumul comunal cu camioane de peste 7,5 tone și cu viteze mai mari de 30 de km pe oră. Cu toate astea, acest indicator nu se respectă, ca să nu mai spunem că traseul tirurilor trece prin albia râului.
„Teoretic, orice șofer poate fi controlat de autorități, practic… ei știu când să treacă, când nu e poliție în zonă. A fost Garda de Mediu și au zis că pârâul Dalci nu se varsă în lacul Zervești. O aberație! Lacul de la Zervești alimentează cu apă «potabilă» orașul Caransebeș”, spun oamenii pe rețele de socializare, care prezintă situația prin fotografii.
Pentru că indicatorul nu sperie pe nimeni, următoarea mișcare ar fi aprobarea în Consiliul Local a unei taxe de trecere pe drumul comunal, taxă cu care unii consilieri ar fi de acord, pe când alții ripostează: „Adică dacă până la indicator treceau gratis și distrugeau, acum să distrugă pe bani?”
„Cerința unor oameni din Dalci, cu care mă asociez și eu, este doar să fim lăsați să trăim în aerul curat de dinainte de 1989, copiii noștri să nu se trezească noaptea și să plângă că se surpă casele pe ei, să nu ne temem să lăsăm mașinile în fața casei că vor fi zgâriate de tirurile care nu au loc. La ultima ședință de Consiliu mi s-a spus că nu sunt de acord cu ruta ocolitoare și să găsesc eu o variantă. Am găsit doar una singură: drum ocolitor pe banii celor care taie lemnul”, spune consilierul local Nicolae Borlovan.