Acuzaţi deja în trei dosare penale pentru infracţiuni de corupţie, constituire a unui grup infracţional organizat şi delapidare în formă continuată, foştii directori ai UCM Reşiţa explică modul în care s-au pus pe făcut averi incomensurabile, în timp ce uzina reşiţeană a ajuns pe butuci.
În dosarul instrumentat de DNA, referitor la afacerea cu Said Baaklini, nici Adrian Chebuţiu, nici Adrian Preda nu au recunoscut săvârșirea infracțiunilor reținute în sarcina lor, poziția lor procesuală aflându-se în vădită contradicție cu situația de fapt rezultată din probatoriul administrat în cauză. Cel puţin aşa a reţinut instanţa care i-a condamnat la câte cinci ani de puşcărie.
Chebuţiu a declarat că în primăvara anului 2010 a fost contactat telefonic de inculpatul Said Baaklini, acesta propunându-i o afacere ce consta în achiziționarea de la SC UCM Reșița SA a patru motoare produse la sfârșitul anilor 80, a căror destinație fusese inițial aceea de grupuri electrogeneratoare pentru Centrala de la Cernavodă și care puteau fi cuplate la generatoare în vederea producerii de curent electric, dar care puteau fi utilizate și ca motoare navale. Baaklini l-a informat că urma să exporte motoarele respective într-un stat african, pentru a fi folosite la o centrală electrică.
„Chebuţiu a susținut că a convenit cu Baaklini ca SC UCM Reșița SA să-i vândă cele patru motoare, generatoare și piese de schimb disponibile « As it is », contra sumei de 5 milioane euro + TVA, iar un terț să-i furnizeze o listă completă de piese necesare punerii lor în funcțiune. Acesta a menționat că a fost de acord ca valoarea componentelor și serviciilor necesare integrării furniturii să fie facturată către SC UCM Reșița SA, care la rândul său să o refactureze către beneficiarul SC Libarom Agri SRL, întrucât această operațiune ar fi condus la creșterea cifrei de afaceri a companiei, fiind de asemenea de acord ca o altă firmă să presteze serviciul de intermediere, negociere și recepționare a mărfii, aferentă acestei tranzacții”, a reţinut instanţa din afirmaţiile managerului de la UCMR.
Adrian Chebuţiu a minţit evident cu privire la lista de componente necesare punerii în funcțiune a motoarelor, care, potrivit acestuia, a fost livrată separat, de SC Beta Trading & Investment SRL către SC Libarom Agri SRL, iar intermediarul SC Mike Trading & Investment SRL, împuternicit conform contractului de comision, a efectuat recepția în numele și pe seama SC UCM Reșița SA. „În mod evident, această susținere a inculpatului nu corespunde realității, în condițiile în care nu există nicio dovadă că s-a efectuat livrarea componentelor necesare punerii în funcțiune a motoarelor, componente care practic nici nu au existat în fapt, astfel cum s-a demonstrat anterior”, a mai reţinut instanţa.
Chebuţiu a mai arătat că nu i-a cunoscut niciodată pe MOHAMMAD RAJEF SHARIF și YACOUB JEAN (administratorii a două firme „fantomă”), dar și că nu și-a pus nicio problemă în privința valorilor foarte mari a contractelor încheiate cu societățile administrate de aceștia, de 143 milioane euro + TVA și 100 milioane euro + TVA, întrucât aceste sume urmau să fie suportate de către beneficiarul final, respectiv SC Libarom Agri SRL.