(UPDATE) Inconştienţă! Un pastor din Timiş a trimis 15 persoane în izolare la domiciliu într-o comună din Caraş-Severin

Caz revoltător în comuna Pojejena! 15 localnici se află în izolare la domiciliu după ce au participat la o înmormântare, eveniment la care a fost prezent și un pastor din Timiș, declarat ulterior infectat cu noul coronavirus.

În așteptarea rezultatului testului medical specific pentru COVID-19, un pastor din județul Timiș nu a respectat normele de izolare impuse de Ordonanțele Militare, acesta deplasându-se, săptămâna trecută, într-o comună din Caraș-Severin pentru a-și conduce socrul pe ultimul drum. Din cauza faptului că reprezentantul bisericii a fost declarat infectat cu noul coronavirus, atunci când a revenit la domiciliu, actualmente, în comuna Pojejena, 15 persoane se află în autoizolare. În același timp, Parchetul de pe lângă Judecătoria Moldova Nouă a deschis un dosar penal pentru infracțiunea de zădărnicirea combaterii bolilor.

Săptămâna trecută, marți, 7 aprilie, din motive care încă nu au fost comunicate în mod oficial, pastorul Bisericii Baptiste nr.2 Timișoara ar fi ajuns să fie testat pentru a se afla dacă acesta a contactat sau nu noul coronavirus. În urma decesului socrului său, omul bisericii pare că nu a așteptat la domiciliu rezultatul testării, el deplasându-se miercuri, 8 aprilie, în comuna Pojejena pentru a participa la funeralii. Se pare că, la tristul eveniment, a luat parte un număr de 15 persoane, printre care și pastorul comunei cărășene.

Întors la reședința sa din Timișoara, pastorul a primit rezultatul testului medical, sâmbătă, 11 aprilie, acesta fiind unul pozitiv. La aflarea veștii, pastorul Bisericii Baptiste din comuna aparținătoare Clisurii Dunării s-a autoizolat din proprie inițiativă, izolarea la domiciliu fiind luată în calcul și de către ceilalți participanți la înmormântare.

Faptul că pastorul din Pojejena a distribuit alimente persoanelor vârstnice și nu numai pe tot parcursul săptămânii trecute face ca teama să se strecoare și mai tare atât în sufletele locuitorilor din Pojejena, cât și în cele ale locuitorilor orașului Moldova Nouă, întrucât acesta locuiește pe raza UAT-ului de la malul Dunării.

Contactat de redactorul expressdebanat.ro pentru a lămuri cum a fost posibilă participarea unui număr de 15 persoane la înmormântare în condițiile în care, conform măsurilor impuse de autorități, la astfel de evenimente pot participa maximum opt persoane, viceprimarul comunei Pojejena, Zvezdana Dragomir, a detaliat:

„Normele în vigoare au fost respectate! Toți participanții au fost echipați cu măști de protecție și mănuși și a fost păstrată distanța între persoane. Nu a fost depășit numărul de opt persoane impus de Ordonanțele Militare, cei 15 participanți fiind prezenți la eveniment prin rotație. Mai mai mult decât atât, la sfârșitul înmormântării, familia defunctului, din Timișoara, a evitat să primească condoleanțe știind că așteaptă rezultatele testării. Actualmente, toți participanții la funeralii se află în izolare la domiciliu”.

Dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor la Moldova Nouă

În cursul zilei de astăzi, 13 aprilie, reprezentantul Parchetului de pe lângă Judecătoria Moldova Nouă a transmis că, pe rolul instituției pe care o conduce, a fost înregistrat dosarul penal cu nr. 150/P/2020 având ca obiect infracțiunea de zădărnicirea combaterii bolilor prevăzută de art. 352 Cod penal.

Din actul de sesizare rezultă că: „în data de 08.04.2020 , pe raza localităţii Pojejena, judeţul Caraş-Severin, a avut loc o înmormântare la care au participat 11 persoane, dintre care ulterior două au fost confirmate ca fiind purtătoare ale noului coronavirus COVID-19. Ulterior, una dintre persoanele care a participat la înmormântare a împărţit pachete cu alimente către alte persoane”.

Despre modul în care pastorul din Timișoara a ajuns să fie testat, dar mai ales despre cum a fost posibil ca acesta să se deplaseze în Caraș-Severin pentru a participa la înmormântarea socrului său, el fiind ulterior declarat infectat cu noul coronavirus, vom reveni după ce DSP Timiș va răspunde la întrebările transmise de redactorul expressdebanat.ro.

UPDATE, ora 22.20

Pastorul acuzat că a expus mai multe persoane riscului îmbolnăvirii cu COVID-19 participând la înmormântarea unei rude, la Pojejena, e stupefiat de ceea ce i se întâmplă. Dosarul penal deschis pe numele său ar fi o gravă eroare a organelor de cercetare penală. „Sunt pur și simplu denigrat. E un abuz pe care îl voi demonstra, dar reputația mea are deja de suferit. Eu am fost testat în data de 10, înmormântarea la care am participat a fost în 8. Rezultatul pozitiv l-am primit în 11, motiv pentru care am și fost internat în spital. Eu nu eram în izolare, nu intrasem în contact cu nicio persoană confirmată cu coronavirus. Nu sunt inconștient să fi mers la înmormântare dacă mă știam bolnav sau măcar suspect de infectare. Repet, am fost confirmat la trei zile după înmormântare. În plus, acolo au fost respectate toate prevederile Ordonanței militare, a fost un grup foarte restrâns, ne-am ferit unii de alții, am purtat măști și mănuși”, a declarat acesta pentru expressdebanat.ro. A confirmat totodată că a avut simptome specifice, tuse și febră, dar la această oră starea sa este mult mai bună.