Chiar dacă județul Caraș-Severin este departe a fi unul demn de laudă la capitolul vaccinare, incidența cazurilor de coronavirus a scăzut semnificativ, fiind sub 1,2 cazuri la mia de locuitori. Au mai rămas doar câteva localități în județ pentru care Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a decis măsuri suplimentare, dar încă sunt active mai multe reguli pe care toți cărășenii trebuie să le respecte.
Potrivit informării transmise ieri de Prefectura cărășeană, în 3 localități din județ se dispun măsuri suplimentare pentru limitarea răspândirii cazurilor de coronavirus. Este vorba despre Cărbunari, unde Prefectura spune că incidența este de 5, în timp ce Direcția de Sănătate Public a județului indică 4,57. Cert este că aici este interzisă circulația persoanelor între orele 20.00 și 5.00, în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, fără un motiv bine întemeiat. Agenții economici trebuie să își oprească activitatea în aceleași zile, la ora 18.00.
Mai apoi, cu o incidență de 4 cazuri la mia de locuitori anunțată de Prefectură (și 4,45, respectiv 3,96 – de DSP), Vermeș și Fârliug sunt înscrise și ele pe lista de măsuri suplimentare. Este interzisă comercializarea de băuturi sau alimente în interiorul localurilor, dar și organizarea și desfășurarea de activități în interiorul instituțiilor de spectacole.
Zăvoi, Măureni, Sacu, Reșița, Ciclova Română și Berliște, unde incidența este mai mare de 1,5, dar mai mică sau egală cu 3, activitățile în cinematografe, instituții de spectacole sau concerte este permisă cu participarea publicului până la 30% din capacitatea maximă a spațiului. Același procentaj este permis și în interiorul localurilor între orele 6.00 și 22.00.
În cazul localităților în care incidența este mai mică sau egală cu 1,5, se aplică aceleași măsuri menționate în paragraful anterior, însă la o capacitate de 50% din spațiul disponibil.
În rest, în toate unitățile administrativ-teritoriale din Caraș-Severin rămâne obligatorie purtarea măștii atât în spații comune închise, cât și în cele deschise. Prevederile spun, printre altele, că sunt interzise organizarea şi desfăşurarea de mitinguri, demonstraţii, procesiuni, concerte sau alte tipuri de întruniri în spaţii deschise, precum şi a întrunirilor de natura activităţilor culturale, ştiinţifice, artistice, sportive sau de divertisment în spaţii închise. Se interzice desfăşurarea de reuniuni cu prilejul unor sărbători, aniversări, petreceri în spaţii închise şi/sau deschise, publice şi/sau private.
Se interzic activităţile recreative şi sportive desfăşurate în aer liber, cu excepţia celor care se desfăşoară cu participarea a cel mult 10 persoane care nu locuiesc împreună.
Se interzice organizarea de evenimente private (nunţi, botezuri, mese festive etc.) în spaţii închise cum ar fi saloane, cămine culturale, restaurante, baruri, cafenele, săli/corturi de evenimente etc.