Pe ordinea de zi a ultimei ședințe de consiliu municipal s-a aflat și proiectul de încetare a asocierii Primăriei Municipiului Lugoj cu SC MOL România SRL, la împlinirea termenului contractual de 25 de ani.
După cum se știe, administrația locală intenționează să amenajeze parcări pe spațiul ocupat de benzinăria MOL, dar oferă acesteia spațiu pentru relocare, pe aceeași stradă a Caransebeșului. Parcările trebuie construite în apropierea bazei sportive lugojene, drept condiție legală pentru omologarea noului stadion.
Ședința, desfășurată în sistem online, a permis participarea la dezbateri a reprezentantei MOL România, Evelina Giurgea, care a propus amânarea discutării acestui proiect. Ea a anunțat că „am înregistrat la Registratură adresa cu numărul 6861, prin care solicităm eliminarea de pe ordinea de zi a acestui proiect și amânarea discutării acestuia, pentru o dată ulterioară a unei audiențe, pe care o solicităm în baza acestei adrese. Argumentele noastre sunt că MOL România și-a respectat permanent toate obligațiile din contract, inclusiv cele de plată, pentru că în media a apărut o informație greșită, cum că MOL plătește 1.000 de lei pe lună sau o sumă din aceasta. În adresă am comunicat inclusiv încasările pe 2019, 2020 și 2021. Datorită faptului că ne-am respectat toate acele obligații din contract și am dat dovadă de bună credință în achitarea tuturor obligațiilor contractuale către Consiliul Local, aducând beneficii de ambele părți, considerăm că este în spiritul unei bune relații să ne acordați acest drept la dialog și amânarea discutării la o dată ulterioară, pe care să o stabilim de comun acord”.
O propunere făcută cu bună credință
Inițiatorul proiectului, primarul Claudiu Buciu, a replicat că nu va da curs cererii, precizând în același timp că Mol și-a îndeplinit întocmai obligațiile, la un nivel financiar mai mult decât echitabil pentru Municipiul Lugoj.
„Am primit cererea dumneavoastră și nu îi vom da curs. Noi nu suntem nemulțumiți de colaborarea cu dumneavoastră. Sunteți un partener foarte serios, iar sumele pe care le plătiți sunt conform contractului. Noi am decis acest lucru și am hotărât să vă anunțăm cu un an înainte, nu cu trei luni înainte (n.r. – cum spune contractul de asociere), cu totală bună credință, de faptul că avem alte nevoi ale comunității. Nu e vorba de faptul că nu dorim să continue contractul sau avem vreo nemulțumire. Nu avem nimic de reproșat societății dumneavoastră, dar avem nevoie acolo de teren de parcare, pentru că din terenul alocat stadionului s-au tot desprins bucăți, au fost vândute și nu mai sunt în proprietatea noastră. Stadionul e lipsit de orice posibilitate de parcare și în consecință, de omologare a unor competiții”, a spus Buciu.
Propuneri de locații alternative
Edilul-șef a oferit și o alternativă: „Pentru că suntem de bună credință, vă informez că municipiul Lugoj are pe aceeași arteră, pe strada Caransebeșului, teren disponibil pentru construcția unei noi stații de benzină, dacă veți dori. Deci cererea dumneavoastră nu este aprobată. Anunțul de încetare a contractului este făcut în spirit profesionist, e încheiat pe 25 de ani, v-ați făcut un plan de afaceri și sunt convins că a mers foarte bine. Noi dorim orice colaborare cu societatea dumneavoastră și vă asigurăm posibilitatea de a participa la o procedură de atribuire a unei alte suprafețe de teren, la ieșirea din oraș, pe partea dreaptă. Suntem deschiși oricărei investiții și nu avem nemulțumiri în legătură cu contractul. Am considerat corect să facem acest lucru din timp, pentru a vă pregăti de o eventuală relocare. Decizia e legată de o nevoie a comunității lugojene, care e mai presus de acest business de asociere”.
Consilierul Sebastian David de la USR a propus un alt loc, în zona Lidl, în fața Sălii de Sport „Lavinia Miloșovici”, iar primarul Claudiu Buciu a răspuns că destinația spațiului verde din fața sălii de sport nu poate fi schimbată.
În fapt, în data de 30 ianuarie s-a semnat propunerea de dezmembrare a unui teren pe strada Caransebeșului, în suprafață de peste 5.000 de mp, teren ce va fi scos la licitație în vederea atribuirii acestuia unui investitor. Acest teren nu poate fi atribuit direct, fără respectarea principiului concurenței, unui anumit investitor, însă MOL, dacă va fi interesată, va putea participa la această licitație.
Legal, totul e legat de omologarea noului stadion
Consilierul PSD Nicu Bădina a dorit să știe dacă terenul va fi alocat numai pentru parcări, sau va fi scos la vânzare? „Va fi alocat pentru realizarea condițiilor de omologare a stadionului, principala noastră lipsă fiind locurile de parcare. Dacă doriți, stabilim prin HCL destinația acestui teren exclusiv pentru parcare și spații verzi, ca să nu mai aveți vreo îndoială”, a replicat Buciu. Nicu Bădina a mai avut o întrebare de final: „dacă nu se face stadion, ce se întâmplă cu MOL, dărâmă și pleacă?” Răspunsul primarului a fost că „noi am informat din timp”. Buciu e convins că MOL va putea folosi noua locație de pe str. Caransebeșului pentru edificarea unei noi stații de carburanți, mai modernă, pe un teren mai mare și într-o zonă mai puțin aglomerată. Până la urmă, proiectul de hotărâre a trecut, cu cele 11 voturi ale consilierilor liberali, 7 fiind împotrivă.