Începe vaccinarea anti-HPV. Primele doze au ajuns în Timiș

Fetele de ciclu gimnazial din județul Timiș vor fi, în sfârșit, vaccinate împotriva virusului HPV, considerat în continuare cea mai frecventă cauză ce provoacă cancerul de col uterin. Primele doze au venit în județul Timiș, iar acestea vor fi folosite pentru fetițele pentru care s-au depus cereri în anii 2017-2018!

Din ianuarie 2020, Ministerul Sănătății inițiativă campania de vaccinare anti-HPV. În continuare, în România cancerul de col uterin este una dintre cele mai răspândite forme de cancer ce afectează femeile, la fel ca și cancerul de sân. Potrivit unui comunicat al Direcției de Sănătate Publică Timiș, au sosit primele doze de vaccin, care vor fi utilizate pentru fetițele pentru care s-au făcut cereri în urmă cu trei, respectiv, doi ani. Vaccinarea HPV se face la solicitarea scrisă a părinților sau a reprezentanților legali ai fetelor de ciclu gimnazial.

Primele doze, doar 267, vor fi utilizate pentru cererile depuse în 2017-2018, urmând ca apoi să se treacă la cele formulate în anul 2019. ”DSP Timiș a primit primul lot de vaccin anti-HPV, respectiv 267 de doze, și care este destinat vaccinării fetelor pentru care s-au depus cereri în anii 2017-2018. În cursul anului 2020 se vor distribui și dozele necesare vaccinării fetelor pentru care s-au depus cereri în anul 2019”, se arată în comunicatul DSP Timiș. De luna aceasta, medicii de familie care au trimis cererile părinților pot ridica dozele de vaccin de la DSP.

Ministerul Sănătății a stabilit o schemă de vaccinare. Astfel, pentru fetițele cu vârsta cuprinsă între 11-14 ani, se vor aplica două doze de vaccin, la un interval între 0-6 luni, cu finalizarea schemei în decurs de un an. Pentru fetele care au 15 ani sau mai mult, vaccinul se va aplica în trei doze, la un interval de 0-2-6 luni, tot cu finalizarea schemei într-un an.

Virusul Papilloma Uman (HPV) are numeroase tulpini, până în prezent fiind descoperite 100 de genotipuri. Tulpinile 16 și 18 au un potențial oncologic deosebit de mare. Cancerul de col uterin este adesea un ”ucigaș” lent, adesea fără simptome. Maladia poate fi prevenită prin vaccinarea HPV, cel mai eficientă la vârsta de 11-14 ani, înainte de debutul vieții sexuale, și prin testele Babeș-Papanicolau.


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/