Timișul are un nou Prefect! Liliana Oneț a fost numită în funcție

Liliana Oneț a fost numită în funcția de Prefect al județului Timiș. Mitropolitul Banatului a cerut ministrului să rezerve o clădire pentru cei evacuați în cazuri de urgență. Vela a anunțat că lucrează la modernizarea cadrului legal privind atribuțiile prefectului.

Exercitarea cu caracter temporar a funcției de prefect de către Oneț Liliana fost semnată de premierul Orban și contrasemnată de Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela. Numirea a fost întârziată de concediul medical al fostului prefect, Eva Andreaș, care împiedica eliberarea postului. Andreaș și-a anunțat demisia pe contul său de Facebook la începutul săptămânii.

Problema autorității unui prefect de județ în timpul unei crize a fost ridicată de Mitropolitul Banatului. Situația blocului unde s-au folosit gaze toxice a fost dată ca exemplu. Mitropolitul a cerul ca o clădire să intre în administrarea MAI pentru a putea caza persoanele evacuate în cazuri de urgență. ,,Am vrut să vă bat un pic pe buzunar. La o casă nouă nu se vine cu buzunarul gol. Aș vrea să abordăm o problema practică. Am constatat că prefecții nu au toate pârghiile să rezolve problemele din județ. Am avut problema blocului cu gaz și nu am avut pârghiile legale. Prefectului i se cer foarte multe în momente de criză. Are instrumente de ordine, dar pentru acel moment critic nu. Vă propun să fie în subordinea MAI o clădire. În acea clădire să fie măcar minimul necesar, un pat, un robinet cu apă, pentru acele necazuri care, după cum vedeți, nu vin la ora doisprezece, vin noaptea. Nu știu de ce nu ar avea prefectul un minim fond să poată cumpăra o sticlă de apă sau o pâine în acel moment. Nimeni nu își permite atunci să facă trei licitații ca să poată da o pâine în momentele critice. Atâtea clădiri ale Armatei care s-au dat, ar fi bine să fie măcar una care să fie folosită în acele momente critice. Am fost sunat de șeful ISU și rugat să ofer spații de cazare. Am oferit atât în oraș cât și la Mănăstirea Timișeni. Acesta a fost un exercițiu, ferească Dumnezeu de calamități!”, a declarat Mitropolitul Banatului.

Ministrul Afacerilor Interne este de aceeași părere cu mitropolitul. Vela a anunțat că lucrează la modernizarea cadrului administrativ pentru a evita neînțelegerile în interpretarea atribuțiilor prefecților. ,,Eu am avut o idee și când am fost prefect. Am simțit că este nevoie de o schimbare în acest sens. Prefectul este un fel de premier al județului. Ierarhic, prefectul ar trebui să îi coordoneze pe șefii de deconcentrate. Știu foarte multe cazuri în care șefii de deconcentrate nu au răspuns conform ordinelor prefectului. Ar trebui să avem curajul să spunem că prefectul este premierul județului și este cel care trebuie să îi coordoneze pe ceilalți”, a comentat Marcel Vela.

Nicolae Robu s-a arătat încântat de alegerea pentru funcția de prefect. „O felicit pe Liliana Oneț pentru investirea în această funcție și îmi exprim încrederea că va fi un bun reprezentat al județului Timiș și un foarte bun colaborator al Primăriei Timișoara”, i-a urat Nicolae Robu noului prefect.

Noul Prefect a discutat despre provocările pe care le va întâmpina în 2020. Alegerile din acest an și problemele fondului funciar vor fi principalele ținte ale Lilianei Oneț.  „Voi depune toate eforturile pentru a gestiona corespunzător activitatea internă a instituției prefectului județului Timș, dar mai ales situațiile neprevăzute care în mod inerent vor apărea de-a lungul timpului în județ. Avem câteva priorități concrete. Cea mai mare responsabilitate va fi organizarea alegerilor locale și parlamentare. Rezolvarea problemelor fondului funciar din județ este de asemenea prioritară. Voi depune toate eforturile pentru ca împreună cu instituțiile abilitată să rezolvăm toate situațiile de urgență care pot apărea. Îi asigur pe cetățenii județului Timiș de întreaga mea deschiderea pentru toate problemele care țin de instituția Prefecturii, pe care în limita competențelor legale voi încerca să le rezolv”, a declarat Liliana Oneț.