Institutul Oncologic Timișoara începe să se edifice din ruina de pe Torontalului

schelet cladire spital municipal calea torontalului timisoara (1)

După ce în 9 aprilie a semnat ordinul de începere a lucrărilor pentru viitorul Institut Oncologic de la Timișoara, CJ Timiș a predat, joi, amplasamentul constructorului care va demola o parte din ruina de pe Calea Torontalului, apoi va ridica noul spital.

În 1994 au început lucrările la ceea ce ar fi trebuit să fie Spitalul Municipal Timișoara, clădirea de pe Calea Torontalului din Timișoara. După 4 ani, lucrările s-au oprit; în 1998 s-a sistat și finanțarea construcției.

„Monumentul rușinii de la ieșirea din oraș va deveni cea mai modernă unitate sanitară pentru tratarea cancerului din România. (…) Au fost multe planuri, au fost mulți care au pretins că doresc să investească în acest spital, au fost și multe minciuni. Grupuri de interese au sabotat permanent acest proiect, astfel încât să nu existe un astfel de Institut Oncologic, un astfel de spital, cu astfel de dotări, pe care le vom face aici. Acum, însă, utilajele vor intra în șantier.”, a declarat, joi, Alfred Simonis, președintele CJ Timiș.

Constructorul (asocierea Construcții Erbașu (lider), Terra Gaz Construct, Concelex, Hellimed, Concelex Engineering SRL) va începe, de săptămâna viitoare, să curețe zona. În paralel, specialiștii se vor apuca de proiectarea noului spital, pas care trebuie finalizat până la finalul anului. Urmează demolarea parțială a scheletului de clădire de pe Torontalului. Construcția viitorului institut este estimată să înceapă din 2026, termenul de finalizare fiind de 36 de luni.

Costurile investiției depășesc 900 de milioane de lei, la care se va adăuga TVA. Aproximativ 30-40% din bani sunt destinați dotărilor și echipamentelor. Într-o primă fază, sumele vor fi asigurate din PNRR, iar ca soluții alternative există creditul BEI sau alte surse guvernamentale.

Viitorul Institut Oncologic va avea 250 de paturi și un ambulatoriu integrat cu 26 de paturi, 6 săli de operație și o secție de terapie intensivă. Aici vor funcționa un centru de transplant, un laborator de imagistică, un centru de radioterapie și un laborator de medicină nucleară.

Timișoara este, la această dată, singurul centru universitar din țară fără un institut oncologic. În 2022, într-un interviu acordat expressdebanat.ro, Smaranda Arghirescu, șefa Secției Pediatrie II de la Spitalul de Copii „Louis Țurcanu”, avertiza că, în absența unui institut specializat, numărul transplanturilor scade de la an la an, iar bolnavii oncologici aleg alte orașe ale țării în care sunt astfel de spitale, deși sunt nevoiți să se conformeze unei liste de așteptare.

Alfred Simonis (CJ Timis) - semnare contract Institut Oncologic Timisoara

Momentul predării amplasamentului firmei care a câștigat licitația pentru proiectarea și construirea Institutului Regional Oncologic Timișoara

Scheletul clădirii Spitalului Municipal de pe Calea Torontalului din Timișoara

Construcția clădirii care ar fi trebuit să fie Spitalul Municipal Timișoara a început în 1994

Scheletul clădirii Spitalului Municipal Timișoara de pe Calea Torontalului

Muncitorii vor începe, de săptămâna viitoare, lucrările de defrișare și de demolare a părții de spital din vechea construcție

Scheletul clădirii Spitalului Municipal de pe Calea Torontalului din Timișoara

Clădirea de pe Calea Torontalului este abandonată din anul 1998

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/