După obținerea finanțării record de 151 milioane de euro prin PNRR, va începe construcția propriu-zisă a noului spital din Lugoj. Greul de-abia de acum începe, odată cu demararea lucrărilor de demolare, de relocare a aparaturii și pacienților din secțiile care vor fi demolate.
După cum am mai anunțat, lucrările la noul spital vor trebui încheiate în luna iunie a anului 2026. Tot până atunci este prevăzut instructajul cu personalul și instalarea dotărilor, obținerea avizelor de la DSP, de la Ministerul Sănătății etc.
La începutul acestei luni, va fi lansată licitația pentru execuție. „Estimăm că aceasta va dura până în iunie, iulie. Se va atribui atât proiectarea, cât și execuția, acesta fiind obiectul contractului. Din iulie începe proiectarea, care va dura între patru și șase luni, așa cum este prevăzut în graficul de execuție. În această perioadă pot fi executate demolările și vor fi relocați pacienții și utilitățile din clădirile care vor fi demolate”, precizează Claudiu Buciu.
El adaugă că în lunile iunie, iulie vor începe demolările și în septembrie, octombrie vor demara săpăturile la fundație.
Ce clădiri se demolează?
Toate clădirile aflate în spațiul dintre pavilionul principal și cel de Psihiatrie vor fi demolate, fără excepție. Vor fi demolate secțiile de Pediatrie, Boli Infecțioase și cea de Îngrijiri Paliative. O altă provocare va fi relocarea centralei termice, pe perioada lucrărilor.
Va fi lăsată la sfârșit clădirea unde se făceau testele PCR și unde, în trecut, a mai funcționat un computer tomograf.
„O vom demola ultima, pentru că acum ne vine un computer tomograf nou și aparatul RMN, pe care le vom instala provizoriu acolo. Clădirea va fi modificată în acest sens, într-o lună, două. Aparatele le vom muta ulterior, când se va ridica noul spital”, spune Buciu.
Unde vor fi relocați pacienții?
În ultima săptămână, șefii de secții, medicii și asistenții din Spitalul Municipal Lugoj au venit cu propuneri în ceea ce privește relocarea pacienților. Relocarea celor internați în spital va fi făcută în clădirea principală și în pavilionul de psihiatrie. Se are în vedere și fostul pavilion TBC de peste drum, mai ales că și pentru acesta a fost obținută finanțare, în vederea reabilitării integrale.
La rândul lui, managerul SML, dr. Ionuț Lucian Cocoș, precizează că „în prima etapă, vom reloca în pavilionul central pacienții de la neurologie, paleație și pediatrie. Ulterior, peste drum, vom reloca bolile infecțioase și partea administrativă”.