Începe furnizarea căldurii în caloriferele timișorenilor. Fritz vorbește despre majorarea prețurilor

Colterm anunță că de luni, 11 octombrie, va începe să bage căldură în caloriferele timișorenilor. Pe de altă parte, Dominic Fritz vorbește despre costurile uriașe necesare furnizării energiei termice. „Prețul pe care Colterm l-a facturat până acum abonaților a rămas același, de mulți ani”, a precizat primarul Timișoarei. 

Ca urmare a scăderii temperaturilor, Colterm a luat decizia de a relua furnizarea căldurii în caloriferele timișorenilor racordați la sistemul de termoficare al orașului. Concret, se va băga căldură de luni, 11 octombrie, începând cu ora 08.00.

Într-o primă etapă, căldura se va livra la parametrii reduși, plecarea din punctele și centralele termice fiind reglată la 35 grade C. Pentru a se putea constata și remedia eventualele probleme ce pot să apară în sistemul de distribuție, până vineri, 15 octombrie, se va livra căldură în regim continuu, după care, în funcție de evoluția temperaturilor exterioare în următoarele zile, temperatura va crește sau, în cazul în care vremea se va încălzi, se va lua măsura livrării căldurii doar în timpul nopții, ori chiar întreruperea încălzirii, dacă va fi cazul”, a informat Colterm.

Pe de altă parte, Dominic Fritz vorbește despre costurile uriașe necesare producerii energiei termice, afirmând că primăria nu are cum să le suporte de una singură. În aceste condiții, edilul se gândește la majorarea prețului gigacaloriei.

Angajamentul nostru este că vom face tot ce ne stă în putință să asigurăm apa caldă și căldura în oraș, în condițiile în care prețul gazului pe piață s-a mărit la cote istorice și nemaivăzute, de 4 ori, doar în acest an. Adică, de la 102 lei lei în urmă cu un an, la 522 lei acum. Iar prețul pe care Colterm l-a facturat până acum abonaților a rămas același, de mulți ani. Cine va plăti diferența? Încălzirea locuințelor celor din sistemul centralizat Colterm va costa 3 milioane de lei pe zi, în jur de 90 de milioane pe lună, în condițiile în care încasările Primăriei Timișoara sunt constante, în jur de 40 de milioane de lei pe lună. Dacă nimic nu se schimbă, toate veniturile PMT ar trebui să meargă, în fiecare lună, către Colterm, ceea ce este imposibil. Și tot nu ar fi suficient”, a afirmat primarul Timișoarei.
În final, Dominic Fritz a bătut obrazul guvernului demis Cîțu pentru faptul că nu a alocat niciun leu din fondul de rezervă pentru a ajuta Colterm. „Încălzirea populației este cu adevărat o urgență și ar fi fost o destinație perfect legală și legitimă moral pentru utilizarea Fondului de rezervă. Ajutorul de la Guvern și subvenția din bugetul local nu vor fi însă suficiente și prețul gigacaloriei la Colterm va trebui să se apropie de cel de piață”, a precizat primarul Timișoarei.