Începe ecologizarea a 20 de hectare de iaz. Mai rămân 100!

Praful ucigaș de la iazurile de decantare au târât România într-un scandal internațional privind poluarea, dar, cu toate acestea, pașii care se fac pentru rezolvarea problemelor grave de mediu sunt extrem de mărunți.

Un lucru important pentru comunitatea din Moldova Nouă e faptul că deciziile care s-au luat recent demonstrează faptul că orașul există pe harta României. După ce locuitorii au „încasat” doar promisiuni, ani la rând, acum cei care conduc Conversminul s-au gândit că e cazul să ia măsuri concrete. Măcar de gura Uniunii Europene, dacă de localnici nu le-a păsat până acum. Prin urmare, în perioada următoare începe ecologizarea a 20 de hectare de iaz. Problema e că pe lângă acestea mai sunt alte 100 de hectare care așteaptă încă finanțare.

„Este un prim pas și un lucru destul de important pentru noi. Cele 20 de hectare cuprinse la Conversmin s-au aprobat, licitat și începe ecologizarea. Nu se rezolvă problema prafului, dar este un început. Există autorizație de închidere a iazului de la Minister. Sperăm în scurt timp să se rezolve integral această problemă pentru că Uniunea Europeană ne-a impus acest lucru. M-aș bucura dacă am atrage atenția factorilor de decizie că e nevoie să respectăm legislația și să ecologizăm în totalitate iazurile. Am avut chiar și o întâlnire și cu directorul de la Conversmin care a fost prezent aici, la Moldova Nouă. Asta înseamnă că lucrurile evoluează spre bine, dar definitiv punem punct acestei probleme doar după ce se rezolvă și ecologizarea celor 100 de hectare, a precizat Matei Lupu, primarul orașului Moldova Nouă.

Reamintim că la finele anului trecut membrii ONG-ului GEC Nera au tras un semnal de alarmă cu privire la faptul că România ar putea primi sancțiuni drastice pentru poluarea „Moldomin”.

,,Curtea de Justiție va da, probabil, o amendă după ce acolo se face un audit de mediu. Bugetul de stat înseamnă buzunarele noastre, inclusiv ale celor din Moldova Nouă, poluați. În al doilea rând, e posibil să se blocheze fondurile pe mediu pe Programul Operațional Regional de Mediu pentru decontaminarea siturilor contaminate istoric și asta mi se pare că s-a întâmplat și în alte părți, acolo unde s-a ajuns la infringement. În al treilea rând, se dă un termen foarte strâns de ecologizare a iazului, iar cei care emit oferte stau la colț să le ridice foarte mult, pentru că termenul este extrem de redus. Acestea sunt doar presupuneri, dar vom vedea ce se întâmplă în perioada următoare”, a declarat Cornel Popovici Sturza, președintele GEC Nera, în luna octombrie a anului trecut.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/