Începe colectarea taxelor și impozitelor locale. La Lugoj, majorările vor începe de la minimum un leu

Serviciul de Impozite și Taxe din cadrul Primăriei Municipiului Lugoj își va deschide casieriile pentru colectarea impozitelor de la populație și agenți economici, datorate bugetului local pentru 2019. Cuantumul taxelor la Lugoj va fi mărit cu rata inflației, respectiv cu 1,3%.

Conform articolului 491 din Codul Fiscal, nivelul impozitelor și taxelor locale se indexează anual până la 30 aprilie, de către Consiliul Local, ținând cont de rata inflației pentru anul fiscal anterior.


„Primăria Lugoj nu majorează impozitele și taxele locale, ci doar se conformează prevederilor Codului Fiscal„ indexând cu 1,3% pe cele stabilite în suma fixă, pe cele în baza unei anumite sume în lei, precum și limitele amenzilor care sunt venit la bugetul local. Creșterile rezultă din actualizarea cu rata inflației și din rotunjiri”, a precizat Francisc Boldea, primarul Lugojului.

Spre exemplificare, impozitul pentru un apartament cu două camere, de 55 m.p., crește de la 109 lei în 2018 la 110 lei. Un apartament de 4 camere, de 109 m.p. va ajunge de la 216 lei la 219 lei. Pentru un autoturism de 1.600 cm cubi, impozitul va crește de la 64 la 65 lei. La mașinile peste 2.000 cm cubi, creșterile vor fi undeva între 10 și 84 de lei.

Impozitele calculate pe baza unor cote procentuale rămân la nivelul anului 2018. Aici intră impozitul pe clădiri la persoane juridice, impozitul pe clădiri la persoane fizice nerezidențiale, taxa de publicitate, impozitele pe spectacole, bonificațiile pentru plata cu anticipație.

Lugojenii și firmele de pe raza municipiului vor putea plăti impozitele și taxele datorate începând de joi, 10 ianuarie, de luni până joi, între orele 8.30 și 16.30, iar miercurea cu un program prelungit, până la 18.30. Cei care vor plăti contribuțiile stabilite prin lege până la 31 martie beneficiază și în acest an de o reducere de 10%.