Începe „Ceau, Cinema!”, un festival dedicat filmului românesc, la Timișoara. Sunt programate 15 proiecții în aer liber

ceau cinema

Cea de-a opta ediție a „Ceau, Cinema!”, un festival dedicat filmului românesc, începe în această seară, la Timișoara. Până duminică, sunt programate 15 proiecții de film în aer liber, dar și discuții cu mai mulți cineaști români invitați.

Potrivit organizatorilor, ediția din acest an a festivalului începe în această seară cu proiecţia filmului românesc „Mia îşi ratează răzbunarea” (2020), la Grădina de Vară „Capitol”, în prezenţa regizorului Bogdan Theodor Olteanu şi a actriţei Ioana Bugarin. Este prima proiecţie fizică a filmului în România. Gala de deschidere este susţinută de Conceptual Lab by Theo Nissim.

Suntem deja pentru al treilea an consecutiv la Ceau, Cinema! şi mă bucur nespus să văd cum festivalul şi-a găsit locul pe agenda evenimentelor de neratat din România. Ceau, Cinema! a reuşit performanţa să creeze un adevărat fenomen în Timişoara şi merită toată susţinerea noastră”, a afirmat Theo Nissim, fondator Conceptual Lab.

În total, de joi şi până duminică, la Grădina de Vară „Capitol” şi Faber, sunt programate 15 proiecţii de film şi discuţii cu mai mulţi cineaşti români invitaţi.

În afara filmului „Mia îşi ratează răzbunarea”, din competiţia din acest an mai fac parte lungmetrajele de ficţiune „Otto Barbarul” (2020), care va fi proiectat tot la Grădina de Vară „Capitol”, şi „Spirala” (2020), de Cecilia Felméri, precum şi documentarele „Casa cu păpuşi” (2020), de Tudor Platon, „Copii pierduţi pe plajă” (2020), de Alina Manolache, şi „Noi împotriva noastră” (2020), de Andra Tarara.

Vrem să fie o ediţie a OPTimismului şi a unui restart. De aceea, punem accentul pe cinematografia română tânără sau la început de drum, puternic lovită de pandemie. Inspirați de filmul „Otto Barbarul”, dar și de documentarul „Swamp City”, despre scena muzicală underground din Timișoara în primul deceniu postcomunist, ne-am gândit la o ediţie punk, pentru a arăta că Film`s Not Dead”, spun organizatorii.

În proiecţii speciale vor mai putea fi văzute, printre altele, două noi filme de Radu Jude, „Babardeală cu bucluc sau porno balamuc” (2021) şi documentarul „Ieşirea trenurilor din gară” (2020), precum și documentarele de succes „Holy Father” (2020), şi „Lemn”, de Monica Lăzurean-Gorgan, Michaela Kirst şi Ebba Sinzinger.

În program sunt incluse şi două comedii franceze trăsnite: „Discursul” (2020), de Laurent Tirard, şi „Mandibule” (2020), de Quentin Dupieux.

Pentru proiecțiile în aer liber, accesul poate fi realizat doar în baza unei adeverinţe de vaccinare împotriva COVID-19, a unui test negativ sau a unui document care să ateste că participantul a trecut prin boală. Înaintea galei de deschidere, festivalul va oferi posibilitatea realizării unui test gratuit la faţa locului, valabil 72 de ore şi realizat de un centru de testare acreditat. În caz de vreme nefavorabilă, proiecțiile în aer liber se vor muta în interior”, au informat organizatorii.

Ceau, Cinema! este un festival dedicat filmului european, organizat de Asociaţia Marele Ecran şi Asociaţia Pelicula Culturală. Programul complet este disponibil pe pagina de Facebook a festivalului şi pe site-ul ceaucinema.ro. Biletele pot fi achiziţionate în avans pe iabilet.ro şi, în timpul festivalului, din spaţiile de proiecţie.