Începe BETA 2018 – bienala timișoreană de arhitectură

Unul dintre cele mai importante evenimente de arhitectură din România și din euroregiune: BETA 2018 – bienala timișoreană de arhitectură își deschide mâine seară, porțile pentru publicul larg

Halele Timco de pe (Calea Circumvalațiunii 8-10) din Timișoara, vor fi gazda amplului program, organizat de Filiala Teritorială Timiș a Ordinului Arhitecților din România.

Programul din deschidere va cuprinde vernisarea expoziției „DESPRE LOCUIRE – Locuirea colectivă, între produs și proces”, expoziția centrală din cadrul BETA 2018, alături de echipa curatorială formată din arhitecții: Ilinca Păun Constantinescu, Tudor Constantinescu, Gabriela Belcineanu, Iulia Păun, Alexandru Păun și Laura Popa-Florea. Expoziția își propune să redea critic perspectivele distincte ale principalilor săi actori care contribuie la modelarea locuințelor: administrația, dezvoltatorul, arhitectul și utilizatorul/locuitorul, prin reunirea unui grup divers de cercetători, artiști și practicieni.

leader board 728 x 90 px

Seara va fi completată de o serie de concerte susținute de cei de la Mud Boulevard, Karpov Not Kasparov și Doctor Sinteză. În afară de ziua deschiderii bienalei (28 septembrie, ora 19), expoziția va putea fi vizitată la Halele Timco (Str. Circumvalațiunii, 8-10), între orele 10.00 – 20.00, în perioada 28 septembrie – 28 octombrie 2018.

„În marile orașe se construiește sălbatic, se marketează bine și se vinde scump. Efectele acestei speculații se văd atât când vine vorba de locuința în sine (de la accesibilitatea sa pentru toate păturile sociale, până la suprafață, calitatea construcției sau a spațiului oferit etc.), cât și la nivel urban, în plan economic sau social”, spune Oana Simionescu, coordonatorul BETA”.

Duminică, 30 septembrie, începând cu ora 11.00, echipa curatorială și de cercetare va organiza un tur al expoziției. Turul este gratuit și deschis oricui dorește să participe. Cu ocazia Zilei Mondiale a Arhitecturii, va avea loc o altă lansare importantă a acestei ediții și anume ghidul UndeLocuiescEu. Evenimentul de lansare, parte din Bienala timișoreană de arhitectură (BETA2018), se va desfășura la Halele Timco (Str. Circumvalațiunii, 8-10), pe 1 octombrie 2018, de la ora 19.00.

Ghidul va fi disponibil în două formate: online, pe www.undelocuiesc.eu, fiind o primă tentativă de a dezvolta o aplicație care să-i ajute pe cumpărători să „descifreze” realitatea din spatele anunțurilor imobiliare, și tipărit, în care este prezentat procesul de alegere al unui apartament pornind de la observații la scară mare, a întregului cartier și a felului în care acesta este conectat cu restul orașului, trecând prin diferitele tipuri de vecinătăți și clădiri, prin felul în care planimetria și finisajele apartamentului ne afectează viața de zi de zi, până la cum să ne planificăm strategia financiară, căutarea și întreg procesul de achiziție.

BETA se va desfășura în perioada 28 septembrie – 28 octombrie 2018, în mai multe locații din Timișoara. Calendarul cu toate evenimentele poate fi consultat pe site-ul bienalei: www.betacity.eu.
BETA își propune să genereze un dialog responsabil privind educația de arhitectură, formarea și practica profesională, precum și să stimuleze implicarea și profesionalizarea metodelor de dialog și colaborare dintre reprezentanții trinomului administrație – corp profesional – societate civilă.