Începând de azi, fără vize de Canada! Dar cu eTA!

Ministerul Afacerilor Externe informează că astăzi, 1 decembrie, autoritățile canadiene vor elimina cerința obligativității vizelor pentru cetățenii români care nu intenționează să aibă șederi mai lungi de șase luni pe teritoriul statului nord-american.

Eliminarea vizelor de Canada se referă la călătoriile în scop turistic, pentru vizitarea familiei sau a cunoștințelor sau pentru interes de afaceri. „Ministerul Afacerilor Externe salută decizia autorităților canadiene de liberalizare a regimului de vize pentru cetățenii români, decizie care încununează demersurile diplomatice susținute din ultimii ani, la nivel bilateral româno-canadian, precum și în format trilateral, cu participarea Comisiei Europene”, precizează MAE.

Ministerul subliniază că persoanele care vor să intre sau să tranziteze Canada pe calea aerului după 1 decembrie trebuie să obțină totuși o Autorizație electronică de călătorie (Electronic Travel Authorization – eTA).

„Autorizația electronică de călătorie (eTA) reprezintă o cerință obligatorie pentru toți cetățenii străini exonerați de obligativitatea deținerii vizei canadiene, care tranzitează sau călătoresc în Canada pe calea aerului. Autorizația electronică de călătorie (eTA) are o valabilitate de 5 ani (sau, după caz, până la expirarea valabilității pașaportului) (…) Pentru obținerea eTA și, ulterior, pentru accesul pe teritoriul canadian, cetățenii români trebuie să fie în posesia unui pașaport valabil, indiferent de tipul acestuia (pașaport simplu electronic, pașaport simplu, pașaport simplu temporar, pașaport diplomatic, pașaport de serviciu)”, mai precizează sursa citată, potrivit Mediafax.

Autorizația de călătorie electronică eTA se va putea obține doar online, prin accesarea paginii de internet www.Canada.ca/eTA-Romania. Aplicația aferentă va deveni disponibilă pentru cetățenii români numai din data de 1 decembrie 2017, de la orele 16:00 (ora României).

„În consecință, cetățenii români care și-au planificat zboruri directe cu destinația Canada, cu decolare înainte de ora respectivă, nu vor putea obține eTA anterior îmbarcării și nu vor putea intra în Canada decât în baza unei vize valabile, chiar dacă avionul va ateriza pe teritoriul canadian ulterior orei specificate. Cetățenii români care intenționează să intre în Canada pe cale terestră (rutieră / feroviară) sau maritimă (la bordul unei ambarcaţiuni, inclusiv al unui vas de croazieră) trebuie să dețină doar un pașaport valabil, fără a mai fi necesară obținerea eTA”, mai precizează Ministerul Afacerilor Externe.