Nelu Popa e tot mai precaut, inclusiv în relația cu colegii săi din PNL, pentru că începerea urmăririi penale într-un singur dosar l-ar scoate din scena politico-administrativă, așa cum au pățit-o atâția alții care ajunseseră la o cotă de popularitate precum cea a primarului Reșiței!
Cota foarte mare de încredere de care se bucură potrivit celui mai recent sondaj comandat de PNL îl face pe Nelu Popa să se teamă nu numai de adversarii politici, ci chiar și de unii din proprii colegi, care ar putea fi deranjați de ascensiunea sa raportat la procentele net inferioare pe care le au alți liberali și, mai ales, partidul. Pe numele primarului Reșiței au fost formulate în ultimii ani mai multe plângeri penale, legate de contracte pe care municipalitatea le-a încheiat cu diverse societăți comerciale, dar și plângeri ce au vizat, spre exemplu, tăierea mai multor arbori din municipiu. Așa cum e cazul plângerii soluționate recent de DNA Timișoara cu neînceperea urmăririi penale și confirmată de Tribunalul Caraș-Severin, plângere formulată de Marius Hegeduș, în urma scandalului din Luncă, unde s-au reabilitat mai multe străzi.
„Cred că au fost în total vreo 3-4 plângeri penale, la toate s-a dat NUP (n.r. – neînceperea urmăririi penale). E o practică nefericită în România, care consumă inutil energie din multe părți. Eu sunt o carte deschisă, nu am nimic de ascuns. Am venituri absolut suficiente din activități pe care le-am făcut înainte de a fi primar. Pot să greșesc din cauză că vreau să fac mult, dar eu știu că organele care cercetează nu iau măsuri asupra unora care greșesc, ci asupra celor care fură. Pentru că am simțit că încep să deranjez și pe alții, și pe unii din ai mei, de la o vreme am devenit mult mai prudent. Semnez mult mai puțin și sunt foarte atent ce fac. Îmi dublez focusul pe lucrări. L-am adus pe Claudiu Chiș lângă mine, administratorul public, și mă ajută foarte mult. Îmi creez sistemul astfel încât el să nu permită breșe datorate unor greșeli.”, a comentat Popa pentru Express Live.
Primarul Reșiței spune că își cântărește atent deciziile, că e important să aleagă bine momentul ieșirii din viața politică și că există deja mult prea multe exemple care îl obligă să fie cu ochii în egală măsură pe adversari și pe oamenii din propriul partid. „Diferența dintre a activa în mediul privat și a activa în mediul politic este că, dacă în mediul privat ești atent la concurență, în politică trebuie să fii atent și la cei din opoziție, dar trebuie să fii atent și la cei din spatele tău care s-ar putea să fie nemulțumiți de ascensiunea ta în interiorul partidului. Chiar dacă nu-ți dorești tu, trebuie să fii atent că s-ar putea să-ți bage unul un pumnal în spate. De aia e bine să te și retragi la un moment dat!”, a conchis Nelu Popa.