Săptămâna aceasta, Primăria Moldova Nouă a beneficiat, în calitate de partener al unui proiect transfrontalier, de primul utilaj (încărcător frontal) menit să protejeze mediul înconjurător și să îmbunătățească calitatea vieții în orașul de la Dunăre, un oraș care se vrea nu doar curat, ci și turistic.
După întrunirea de la sfârșitul lunii ianuarie a tuturor partenerilor din cadrul proiectului transfrontalier „Tehnologii moderne de monitorizare a terenurilor acoperite cu deşeuri pentru a restabili utilizarea lor iniţială” (Interreg-IPA CBC România-Serbia): Primăria oraşului Moldova Nouă, SIMAR Timişoara (lider de proiect), Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului „Regele Mihai I al României” Timişoara şi Primăria Zrenjanin, principalul motiv al întrevederii având la bază strategia de acţiune a tuturor factorilor implicaţi pentru ca proiectul al cărui obiectiv principal se referă la identificarea şi remedierea depozitelor ilegale de deşeuri în zona transfrontalieră pentru a valorifica utilizarea iniţială a terenului să devină o realitate, administrația publică locală din urbea de la Dunăre a început să culeagă roadele colaborării.
În valoare de aproape 1 milion de euro, prin BRTC Timişoara, administraţiei publice locale îi vor reveni 202.000 de euro, bani cu ajutorul cărora, pe lângă încărcătorul frontal, se vor putea face următoarele achiziţii: un autoturism de teren, două drone, precum şi echipament pentru testarea apei şi a solului.
Pentru ca scopul propus să poată cunoaşte materializarea vor fi utilizate drone echipate cu tehnologie modernă, dispozitive menite să detecteze deponeurile clandestine de deşeuri menajere sau de altă natură. Totodată, după igienizarea terenurilor vor fi efectuate analize privind sănătatea solului şi a apei. Aceste determinări se vor face atât la faţa locului, cât şi în laboratoarele partenerului din Timişoara – Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului „Regele Mihai I al României” -, unde se va face o analiză microbiologică şi elementară a probelor de sol.
Perioada de implementare a proiectului „Tehnologii moderne de monitorizare a terenurilor acoperite cu deşeuri pentru a restabili utilizarea lor iniţială” este de 18 luni, mai exact: 18.09.2019-05.03.2021.