Incendiu de vegetație între Satchinez și Dudeștii Noi! Garda de Mediu s-a autosesizat

incendiu

A început sezonul incendiilor de vegetație! Garda Națională de Mediu îi sancționează pe cetățenii iresponsabili care periclitează sănătatea populației în plină pandemie de coronavirus. Arderea vegetației de pe terenurile agricole dintre Satchinez și Dudeștii Noi este investigată și autoritățile fac demersuri pentru identificarea și pedepsirea făptuitorului.

Garda Națională de Mediu Timiș s-a autosesizat în legătură cu un incendiu de vegetație și deșeuri de pe raza comunelor Dudeștii Noi și Satchinez. ISU Banat a intervenit pentru stingerea focului, în timp ce polițiștii au încercat să identifice făptuitorul. Garda de Mediu a solicitat APIA Timiș și Primăriei Comunei Satchinez și Dudeștii Noi date cu privire la deținătorii terenurilor pentru a lua măsuri legale. Incendiul a afectat calitatea solului, aerului și fauna sălbatică, motiv pentru care există deja un protocol de colaborare între APIA, IGSU și GNM. Fermierii care nu respectă normele referitoare la arderea miriștilor și resturilor vegetale pe terenul arabil, precum și condițiile cu privire la arderea pajiștilor permanente vor suporta consecințele legale.

Proprietarii de terenuri au obligația de a nu arde miriști, stuf, tufărișuri sau vegetație ierboasă fără acceptul autorităților competente pentru protecția mediului. Totodată, deținătorii de teren trebuie să informeze serviciile publice comunitare pentru situații de urgență. Amenzile pentru nerespectarea acestor îndatoriri pornesc de la 3.000 la 6.000 de lei pentru persoane fizice și de la 25.000 la 50.000 de lei pentru persoane juridice. Beneficiarii care depun cereri unice de plată la APIA și solicită sprijin financiar au interdicția să ardă miriști și resturi vegetale pe terenul arabil, precum și vegetația pajiștilor permanente. Sancțiunea administrativă pentru cei care nu respecte aceste măsuri este reducerea plăților sau excluderea de la întreaga sumă a fondurilor virate de către APIA.

Garda Națională de Mediu amintește din nou agenților economici și persoanelor fizice că gestionarea necorespunzătoare a deșeurilor constituie un pericol pentru sănătatea populației, mai ales în contextul pandemiei COVID-19. Este categoric interzisă incendierea și abandonarea deșeurilor, precum și amestecarea celor periculoase cu cele nepericuloase.