INCENDIAR. Un fost milițian a ținut secretă moartea suspectă a patru partizani! Scheletele descoperite la Caransebeș vor fi identificate!

Descoperire macabră în spatele căminului de garnizoană din municipiul Caransebeș. Osemintele a patru persoane au fost dezgropate de o echipă de arheologi, coordonați de Gheorghe Petrov, de la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului. Din primele cercetări, se pare că trupurile zac în această zonă din anii ’50!

Pe arheologul Richard Petrovschi, emigrat în anii ‘90 în Germania, fost arheolog la Muzeul din Caransebeș în anii ‘70, l-a măcinat ani întregi decizia impusă de fosta Miliție, așa că, în urmă cu doi ani, a făcut o sesizare la Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului. Acesta a povestit că, în anul 1977, pe vremea când s-a început construirea blocului de lângă Cercul Militar, a fost chemat de un cadrul al Miliției Caransebeș cu grad de locotenent, un anume Mircea Ionescu, să investigheze o groapă comună aflată vis a vis de fosta clădire a Securității. Cum a descoperit rămășițele umane a 4 persoane, care cu siguranță nu au fost înmormântate creștinește, arheologului i s-a impus să închidă groapa și să nu sufle o vorbă despre cele descoperite. După mai bine de 40 de ani, Richard Petrovschi nu a dorit să ia această povară cu el în mormânt, așa că a sesizat autoritățile.

„Atunci, în ‘77, arheologul a găsit 4-5 schelete umane, îngropate la mai puțin de 2 metri în pământ dispuse atipic, fără sicriu, cu resturi de veșminte, iar la o analiză sumară asupra osemintelor surprinse în șanțurile de fundație a găsit niște nasturi cu inscripția RPR (Republica Populară Română) și atunci a făcut conexiunea cu faptul că peste drum a fost, în anul 1959, sediul Securității, că în clădirea în care actualmente funcționează Cercul Militar, în ianuarie 1949 s-a înființat vestitul Comandament Teritorial pentru Banat, structură specială a Securității, înființată special pentru a lupta împotriva opozanților Partidului Comunist să stârpească rezistența anticomunistă din Banatul Montan. Acest Mircea Ionescu, care ulterior a murit în urma unui accident, i-a impus arheologului Petrovschi să tacă și să nu spună ce a văzut nimănui, pentru că și-a dat seama, cu aprobarea superiorilor, că aceste morminte ar putea fi puse pe anumite dispariții din timpul anilor 1950, pentru că aici au fost aduși mulți oameni, care au fost anchetați, torturați și despre unii dintre ei nu se mai știe absolut nimic”, ne-a precizat Gheorghe Petrov, arheolog la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului.

Și în ziua de astăzi sunt urmași ai câtorva zeci de partizani despre care nu se mai știe nimic.

Cercetând zona Banatului, Gheorghe Petrov spune că roagă urmașii partizanilor dispăruți să ia legătura cu el pentru a-i furniza noi informații despre cei care au plecat pe un drum fără întoarcere, pentru că în acest moment a fost sesizată Procuratura. Cele patru schelete umane vor fi cercetate la Timișoara și se va afla identitatea într-un viitor apropiat, astfel că osemintele ar putea fi îngropate creștinește, pentru ca sufletele lor să se odihnească după mai bine de 60 de ani.

 

„Am sesizat Parchetul Militar Teritorial Timișoara și s-a deschis un dosar penal, pentru că astfel de crime sunt catalogate ca și crime împotriva umanității și sunt de competența Parchetelor Militare. Noi acum am terminat de ridicat rămășițele umane, care nu mai erau în locul indicat, ci în spatele blocului, într-o groapă comună. Din cele 4 schelete, două se păstrează deranjate parțial și două deranjate total de o groapă contemporană cu materiale rezultate din construcții care provine din timpul construcției blocului. Osemintele vor fi analizate la Institutul de Medicină Legală din Timișoara și pe baza testului ADN vom descoperi cine sunt cei care au avut o moarte violentă, o moarte suspectă. Procurorul de caz va dispuse măsurile în acest dosar, dar de obicei se poate afla și cine se face vinovat de aceste morți și dacă stabilești pe bază de mărturii, se poate reconstitui ceea ce s-a întâmplat, dar nu mai poți să-i tragi la răspundere pentru că nu mai sunt în viață, dar se merge pe linia identificării prin comparație cu test ADN. De aceea numărul meu de telefon este 0721 400 396, pot fi contactat de cei care au rude care au dispărut pentru a urma firul istoriei și a descoperi identitatea celor 4”, a mai menționat Gheorghe Petrov.

Echipa de cercetători colaboratori, formată din arheolog Gabriel Rustoiu, directorul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, Paul Scrobotă, directorul Muzeului de Istorie din Aiud, Horațiu Groza de la muzeul din Turda, va reveni în toamnă pentru o cercetare amănunțită a întregii zone (fosta clădire a securității, fosta clădire a închisorii).

Reamintim că în anii ‘50 se acționa la nivel industrial împotriva opozanților Regimului Comunist. Gheorghe Petrov este singurul din cadrul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului care se ocupă de această problemă, este familiarizat cu zona Banatului Montan, lucrând în urmă cu 10 ani în zona Teregova, unde a căutat 4 partizani și a găsit trupurile a doi din ei, apoi la Verendin, cu trupurile a doi partizani recuperați și la Luncavița.


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/