Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice a publicat, pe pagina web admitere.edu.ro, ierarhia la nivel județean a absolvenților claselor a VIII-a, în vederea realizării admiterii acestora în învățământul liceal de stat. Lista nominală a candidaților pe școală, în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere, este afișată, de asemenea, în fiecare unitate de învățământ gimnazial.
În perioada 8-12 iulie, absolvenții clasei a VIII-a și părinții acestora, asistați de diriginții claselor a VIII-a, vor completa opțiunile în fișele de înscriere. Ministerul Educației recomandă părinților și elevilor să completeze un număr cât mai mare de opțiuni, ordonate cât mai realist. Ulterior, în intervalul 9-13 iulie, fișele de înscriere vor fi validate. Validarea fișelor este o operațiune simplă, dar obligatorie pentru toți candidații, în ideea de a elimina eventualele greșeli apărute ca urmare a transcrierii mediilor din cataloagele școlare pe fișa de opțiuni, completării numelui candidatului sau scrierii neclare a codurilor liceelor.
Repartizarea computerizată în învățământul liceal de stat a absolvenților clasei a VIII-a care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului școlar 2016-2017 este programată pe data de 19 iulie. Depunerea dosarelor de înscriere la școlile la care candidații au fost repartizați are loc între 21 și 29 iulie. Candidații rămași nerepartizați, din cauza opțiunilor insuficiente sau ca urmare a neparticipării la prima etapă a admiterii, vor fi repartizați în data de 28 iulie. Aceștia își vor depune dosarele la liceele în care au fost admiși în zilele de 28 și 29 iulie.
Promovabilitate de 75,10% la Evaluarea Națională, după contestații
După reevaluarea lucrărilor contestate, numărul candidaților care au obținut medii mai mari sau egale cu 5 a crescut de la 111.510 la 111.648, în vreme ce numărul candidaților cu medii sub 5 s-a redus de la 37.137 la 37.050 (24,9%).
Distribuția județelor cu procentaje superioare în privința mediilor mai mari sau egale 5 arată astfel: Brăila (89,2%), Cluj (88,9%), municipiul București (87,3%), Prahova (86,1%) și Galați (82,1%). Rate scăzute ale mediilor mai mari sau egale cu 5 se înregistrează în județele Giurgiu (55,1%), Teleorman (60,2%), Caraș-Severin (65%) și Mehedinți (64,9%). Rata de participare a fost de 96,7%: 148.648 de candidați prezenți, dintr-un total de 153.673 înscriși. Un număr de 16 elevi au fost eliminați din cauza unor tentative de fraudă.
Înscrierea în clasa a IX-a în liceele de stat se face fără examen, pe baza mediei de admitere, care este media ponderată între media generală obținută la Evaluarea Națională (cu o pondere de 75%) și media generală de absolvire a claselor din gimnaziu (25%).