Încă un test pentru cei care vor permis de conducere

explo 1000x200

Cei care vor dori să obțină permisul de conducere, indiferent de categorie, ar putea fi nevoiți să treacă încă un test. Pe lângă sală și traseu, un deputat PSD consideră că fiecare viitor șofer mai trebuie să aibă și alte cunoștințe, care nu țin nici de atenție, nici de semnele de circulație.

Obţinerea permisului de conducere ar putea fi condiţionată de obligaţia candidaţilor de a urma şi de a promova un curs de prim ajutor în trafic, potrivit unui proiect depus de deputatul PSD Tudor Ciuhodaru, care susţine că „măsurile de prim-ajutor trebuie cunoscute precum tabla înmulţirii”.

„În vederea obţinerii permisului de conducere candidaţii au obligaţia de a efectua, pe parcursul activităţilor de pregătire teoretică şi practică, şi de a promova un curs de prim ajutor în trafic”, potrivit proiectului de lege pentru completarea articolului 23 din OUG nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, depus de deputatul PSD Tudor Ciuhodaru.

Tudor Ciuhodaru susţine, în expunerea de motive a actului normativ, că intervenţia rapidă creşte şansele de supravieţuire.

„Toţi şoferii vor putea asigura rapid şi corect măsurile de prim ajutor. Datele ştiinţifice susţin acest demers: (…) câteva secunde fac diferenţa între viaţă şi moarte (lipsa oxigenării are efecte fatale în 4 minute, inima încetează să bată la 4 minute după oprirea respiraţie, afectarea permanentă a creierului survine în 4-6 minute), (…) intervenţia rapidă creşte şansele de supravieţuire; pentru a fi cu adevărat eficiente, măsurile de prim ajutor trebuie cunoscute precum tabla înmulţirii”, susţine Ciuhodaru, adăugând că efectuate incorect măsurile de prim ajutor pot duce la sechele grave.

În UE, 16 state printre care Anglia, Germania, Norvegia, Elveţia şi Danemarca au implementat deja obligativitatea unui astfel de curs, mai spune deputatul PSD.

Proiectul de lege a fost depus la Senat, Camera Deputaţilor este for decizional.

banner 970 x 250