Zonele inundabile ale Lugojului rămân în continuare una dintre problemele cel mai dificil de remediat de către administrația locală, care deocamdată nu are o modalitate de acțiune concretă. Situația trenează de mulți ani, mai ales că nici fostele administrații nu au reușit să găsească soluții. Dimpotrivă, în ultimii ani lucrurile s-au agravat, chiar și pe străzile unde, în ultima perioadă, s-au mai făcut intervenții edilitare.
Ghinioniștii care locuiesc în apropierea punctelor cele mai joase din oraș, care sunt inundate după fiecare ploaie mai serioasă, vor trebui să se descurce cum pot. Mai grav este, după cum susțin autoritățile, că nici nu se găsește un expert pentru a se încerca amplasarea de sisteme colectoare cu deversare prin sens unic în Timiș, singura opțiune luată în calcul la ora actuală.
„Noi am încercat în repetate rânduri să chemăm un expert care să ne facă un proiect pentru deversarea apelor pluviale, care inundă în punctele joase de pe Splaiul Coposu, Splaiul Brediceanu, str. AC Popovici în fața pieței agroalimentare, zona Ștrand. Probleme sunt în continuare și pe Splaiul Morilor unde investiția finalizată relativ recent, are numeroase deficiențe, asfaltul fiind turnat fără să fie reabilitată canalizarea. Pentru a face atractivă lucrarea de expertizare am ridicat și prețul și tot nu am găsit pe nimeni, nici o firmă, nici profesorii universitari nu au vrut să preia proiectul. Au fost patru încercări fără succes. În zonele afectate va trebui să avem sisteme separate să colectăm și dirijăm apa în Timiș. Nu avem ce face până nu găsim un expert. Când sunt inundații intervenim cu pompele, desfundăm gurile de scurgere și cam asta e tot ce putem face în acest moment”, a explicat Claudiu Buciu, primarul Lugojului.
În cazul lucrărilor noi de pe Splaiul Morilor, va trebui îndepărtat asfaltul pentru a remedia numeroasele disfuncționalități ale canalizării, care nu preia eficient apele de ploaie cu efecte neplăcute pentru cei care au case în acea parte a orașului.
Inundații în subsolurile de bloc la ultima ploaie
Lugojul a fost în alertă maximă în seara zilei de 19 iulie. Din cauza fenomenelor naturale extreme, autoritățile județene și Inspectoratul pentru Situații de Urgență Timiș au fost nevoite să transmită mesaje de atenționare prin RO-Alert. În contextul avertizării de Cod Roșu – fenomene meteo periculoase, pompierii lugojeni au fost solicitați să intervină în 10 situații de urgență. Nouă au fost în municipiu, pe strada Corneliu Coposu fiind cele mai multe probleme. Aceasta a fost aproape complet inundată, apa intrând în 12 subsoluri de bloc și două garaje. O altă intervenție dificilă a fost pe Drumul Național 68A, între Lugoj și Făget, pentru degajarea unui copac căzut pe șosea. Traficul auto a fost îngreunat, desfășurându-se mult timp doar pe o singur bandă. Pentru că apăreau tot mai multe probleme a fost activată Grupa Operativă și a crescut capacitatea operațională Nivel IV la Detașamentul de Pompieri Lugoj. În sprijinul acestuia au fost trimise din Timișoara două autospeciale, două motopompe, patru electropompe și un efectiv de opt subofițeri.
Avertizarea meteo cod roșu a vizat 20 de localități din zona Lugoj – Făget. În urma furtunii și a ploii abundente, multe dintre acestea au rămas și fără curent.