Descinderile DIICOT-ului la firma reșițeană de pază Mike Security din ianuarie 2016 au fost urmate acum de un control al Inspectoratului Teritorial de Muncă Hunedoara, care a descoperit alte și alte nereguli!
Acțiunea de control care a vizat firma lui Viorel Pistol și la care, într-o formă sau alta, a avut interese la un moment dat și fostul prefect de Caraș-Severin, culmea, actualmente șef al ITM Caraș-Severin, Nicolae Miu Ciobanu, s-a desfășurat în perioada 7-19 octombrie. „S-au avut în vedere în timpul controlului aspecte legate de depistarea și combaterea cazurilor de muncă fără forme legale, derivată inclusiv din mascarea contractelor de muncă sub alte firme sau forme contractual”, au precizat inspectorii ITM.
Aceștia au stabilit că la firma de pază lucrau la momentul controlului 1.160 de salariați, din care 1.004 bărbați și 156 femei. Din totalul femeilor încadrate în muncă, numai 39 apăreau că lucrează în baza unui contract cu normă întreagă de 8 ore. Au fost verificate mai multe puncte de lucru ale societății, mai transmite ITM Hunedoara, pentru a se putea depista eventualele deficiențe, mai ales că existau informații referitoare la solicitarea angajatorului de a modifica prin acte adiționale contractele de muncă ale angajaților cu încălcarea legislației muncii.
„Pe parcursul controlului, pe lângă verificarea punctelor de lucru, s-a verificat și Registrul general de evidență a salariaților în format electronic lucru ce a etalat faptul că din cele 1.160 de contracte de muncă, 806 erau încheiate cu fracțiune de 1 oră pe zi, 155 cu fracțiune de 4 ore pe zi, 21 erau încheiate cu fracțiune de 2 ore pe zi și numai 134 erau încheiate cu norma întreagă de 8 ore pe zi”, informează inspectorii ITM. La Mike Security au fost descoperite și «contracte de colaborare», o altă formă de ocolire a taxelor foarte mari către stat, după cum s-au convins cei de la ITM. Deocamdată, societatea de pază a fost sancționată o sumă totală de 13.000 lei pentru patru încălcări legislative.
Angajatorul a încercat să ocolească legea și să nu achite contribuțiile către bugetele asigurărilor sociale de stat diminuând norma de muncă din contractele de muncă la patru, două și chiar o oră pe zi, iar pentru restul timpului de muncă a încheiat aceste contracte de colaborare. (…) Totodată s-au descoperit în pontaje ore suplimentare neplătite și pentru care nu s-a acordat timp liber corespunzător. (…) Pentru faptul că s-au descoperit în timpul verificărilor aproximativ 950 de persoane fără forme legale de angajare (aparenta legalitate fiind dată de «contractele de colaborare») s-a făcut plângere penală împotriva firmei la Parchetul de pe lângă Judecătoria Deva, urmând ca în continuare cazul să fie instrumentat de către procurori – ITM Hunedoara