Șase zimbri proveniți dintr-o rezervație din Suedia au fost aduși, sâmbătă, în Munții Țarcu din județul Caraș-Severin. După o perioadă de aclimatizare în țarc, exemplarele vor fi eliberate în sălbăticie.
Tot mai mulți zimbri în pădurile din Munții Țarcu, în județul Caraș-Severin. Sâmbătă, încă șase exemplare au fost aduse în Măgura Zimbrilor, aflată în comuna Armeniș, dintr-o rezervație din Suedia. Este vorba de cinci femele și un mascul pe nume Avleif.
“Au ieșit repede din camionul Hunland Trade pentru a se bucura de o zi senină și de multă vegetație. Echipa LIFE RE-Bison va monitoriza comportamentul și starea lor de sănătate și mai ales interacțiunile cu grupul de femele din Germania, deja prezente în țarcul de aclimatizare care măsoară 15 hectare“, a informat WWF România.
Vă reamintim că, în urmă cu zece zile, la Armeniș au ajuns încă 13 exemplare de zimbru tocmai din Germania. Comportamentul noilor zimbri este monitorizat cu atenție pe o perioadă de 21 de zile, timp în care animalele se află într-un țarc de aclimatizare. Exemplarele sunt apoi eliberate în sălbăticie, unde vor explora un teritoriu bogat în păduri și pajiști.
În luna iulie a acestui an urmează un al treilea transport de zimbri la Armeniș. Toate exemplarele aduse de peste hotare se vor alătura celei mai mari populații de zimbri liberi din România, aflată în Banatul Montan, care acum este între 65 și 70 de exemplare.
Reintroducerea zimbrilor în Carpații Meridionali se realizează în cadrul proiectului „Acţiuni urgente pentru refacerea populaţiilor de zimbru în România”, implementat de WWF România şi Rewilding Europe, cu sprijin financiar din partea Uniunii Europene, prin Programul LIFE și alături de comunitățile locale.