Încă o Alianță a Vestului, de data asta pentru sănătate. Care este scopul înțelegerii parafate?

dsp
untitled design set 970x90 px

Reprezentanții direcțiilor de sănătate publică din Arad, Hunedoara și Timiș s-au întrunit ca să constituie Alianța Vestului pentru Sănătate Publică. Scopul alianței este implementarea unei strategii de sănătate pe regiunea de vest, într-un program-pilot de dezvoltare regional pentru sectorul sanitar. 

Deocamdată, din Alianță nu face parte și județul Caraș-Severin, însă direcția de sănătate publică de aici se poate alătura înțelegerii, dacă va dori. Programul-pilot de dezvoltare pentru sectorul sanitar are mai multe componente pe care directorii DSP din Timiș, Arad și Hunedoara le numesc strategice: digitalizarea direcțiilor prin implementarea de soluții inteligente de eHealth, analiza nevoilor de servicii medicale, optimizarea transferurilor interjudețene a pacienților, optimizarea resurselor umane în domeniul sanitar la nivel de regiune, realizarea unor echipe comune de control interjudețene și elaborarea de politici de sănătate publică la nivel regional.

„Transformarea digitală a sistemului de sănătate oferă mijloace de eliminare a compartimentării acestuia, prin facilitarea punerii în comun a informațiilor între autoritățile de sănătate publică. Mijloacele sigure și rapide de transmitere a informațiilor colectate de diferiți agenți reprezintă o condiție necesară pentru coordonarea serviciilor de asistență medicală și pentru tratamentul global al pacientului. Procesul de digitalizare se raportează la accesul rapid, schimbul și partajarea de date care facilitează adoptarea unei decizii medicale. Schimbul de date electronic între profesioniștii din domeniul sănătății generează plus-valoare directă pentru calitatea asistenței medicale.”, au transmis reprezentanții DSP Timiș.

publicitate ziar expresb 1000x100

La finalul întâlnirii celor trei directori ai DSP-urilor, la Timișoara a fost semnat un protocol interjudețean de colaborare. Parafarea înțelegerii a avut loc în contextul în care în urmă cu 303 ani, în 21 iulie 1718, a fost semnat Tratatul de la Passarowitz.

Ulterior, în cadrul unei întâlniri la sediul UMF Timișoara, împreună cu rectorul Octavian Crețu, cei trei directori au trecut în revistă necesitățile sistemului medical din cele trei județe, în vederea asigurării unei bune colaborări între instituția de învățământ și direcțiile de sănătate publică. În prezent, pe lângă locațiile de învățământ ale UMF din Timișoara existente în Timișoara și Lugoj, funcționează în Deva, o unitate de învățământ – extensie a aceleiași universități, care pregătește asistenți de medicină generală cu licență.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/