Numărul mare al solicitărilor pentru vaccinarea împotriva COVID-19, coroborat cu puținele centre de imunizare funcționale la nivelul județului Caraș-Severin, a impus suplimentarea echipelor care desfășoară acțiunea de vaccinare pentru celeritatea acesteia. Se întâmplă și în cazul centrului din cadrul Spitalului Orășenesc Oravița.
Despre câte persoane au reușit să se vaccineze pe parcursul celor două faze de imunizare până în prezent în cadrul unității spitalicești din orașul de pe Valea Carașului, precum și despre funcționalitatea celorlalte două centre desemnate pe raza UAT-ului, Angela Luca, medic specialist ATI și coordonator al campaniei de vaccinare, a precizat următoarele pentru expressdebanat.ro:
„Până în prezent, la spitalul Orășenesc Oravița s-au vaccinat 1.224 de personaje, dintre care 270 de cadre medicale în prima fază (aproximativ 100 de cadre ale spitalului) și alte 954 de persoane, de la începutul fazei a doua. Referitor la cetrele desemnate din cadrul unităților de învățământ, tot ceea ce știu este că Primăria s-a ocupat de dotarea lor, dar este așteptat avizul Direcției de Sănătate Publică Caraș-Severin pentru a deveni operaționale”.
Având în vedere interesul opiniei publice față de posibilele reacții adverse, medicul ATI a subliniat că până în momentul de față nu au fost înregistrate astfel de situații. Cu toate acestea, echipa medicală este pregătită să facă față situației în eventualitatea apariției șocului anafilactic:
„Lucrurile decurg normal. De la data de 18 ianuarie, atunci când a început faza a doua de vaccinare, am mai format două echipe ca să putem funcționa. Până în momentul de față, nu am avut reacții adverse imediate, iar în privința celor de a doua zi: febră, frisoane, dureri musculare, articulare, de altfel normale în cazul oricărui vaccin, nu a venit nimeni să ne semnaleze acest lucru. Pacienții nu părăsesc centrul înainte de cele 15 minute. Totodată, suntem pregătiți și pentru șocul anafilactic. Pacientul este tratat în cadrul unității. Eu sunt medic specialist ATI, iar mai departe de ATI, numai Dumnezeu mai poate fi. Suntem dotați cu trusă de urgență, cu medicație corespunzătoare șocului anafilactic, adrenalină, oxigen, defibrilator, practic cu tot ceea ce ne trebuie pentru a acționa rapid”.
În continuare, centrul de vaccinare din cadrul Spitalului Orășenesc Oravița are nevoie de doze de vaccin, aici fiind imunizate nu doar persoanele din localitățile aparținătoare județului Caraș-Severin, ci inclusiv din zonele învecinate. De asemenea, trebuie precizat că activitatea de vaccinare, suspendată ieri din cauza lipsei dozelor de vaccin, va fi reluată astăzi, în funcție de modul în care a fost făcută reprogramarea:
„Avem în continuare foarte multe solicitări. Ne vin oameni atât din orașele județului Caraș-Severin, cât și din Timiș. În cursul zilei de ieri, acțiunea de imunizare a fost suspendată, întrucât dozele de vaccin nu au ajuns la timp și nu era cazul să-i ținem pe oameni aici generând aglomerație. Ei au fost reprogramați pentru ziua de astăzi, fără probleme.”, a mai explicat Angela Luca.