Încă 91 de milioane de lei pentru Reșița. Autobuze electrice, zeci de stații inteligente, două terminale intermodale în Muncitoresc și străzi reabilitate

Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest anunță că a fost contractată astăzi o nouă finanțare europeană în valoare de peste 90 de milioane de lei, ceea ce reprezintă practic a treia etapă majoră din proiectul prin care se va implementa tramvaiul și prin care transportul public din Reșița devine unul modern. Ce se va întâmpla mai exact cu cei aproape 20 de milioane de euro?

Cea de-a treia etapă, care este și ultima din cadrul megaproiectului de mobilitate urbană, aduce Reșiței încă 91,7 milioane de lei. Din aceste fonduri se vor achiziţiona 10 autobuze electrice şi 60 de biciclete, se vor implementa sisteme de management al traficului şi de e-ticketing, se vor crea benzi de circulație utilizate prioritar pentru transportul public, se vor realiza două terminale intermodale şi se va implementa un sistem de bike-sharing în municipiu.

Cele două terminale intermodale locale vor fi în zona Muncitoresc: o stație de capăt de linie pentru tramvai şi o stație de capăt de linie pentru autobuze, cu 5 peroane (două clădiri P+1 cu design simetric, cu facilitați pentru spații de așteptare, pentru vânzarea tichetelor de călătorie și informații, grupuri sanitare, stații de încărcare rapidă pentru autobuze).

Se vor amenaja o parcare tip „park-and-ride” cu 36 de locuri pe strada Castanilor, care va fi reabilitată și reconfigurată (carosabil, trotuare, piste de biciclete) şi 42 de stații de autobuz și tramvai dotate cu suprastructuri de protejare a călătorilor, prize USB pentru încărcarea dispozitivelor mobile, iluminat LED şi panouri LED de informare.​

Va exista un sistem integrat de management al traficului și de supraveghere video – vor fi semaforizate toate intersecțiile de pe traseul liniei de tramvai, se vor amenaja 24 de intersecții şi se vor monta 31 de camere de supraveghere a traficului.

De asemenea, proiectul cuprinde şi construirea unui garaj pentru autobuzele electrice, cu 12 stații de alimentare, spații administrative și de monitorizare (dispecerat, centru de comandă pentru managementul traficului), echipamente pentru spălat și mentenanță etc.

De-a lungul traseului de tramvai se vor amplasa 110 bănci, 78 de coșuri de gunoi și 55 de rasteluri pentru biciclete. Pentru sistemul de bike-sharing/bike rental, vor fi amenajate 6 stații de închiriere care vor asigura 72 de locuri pentru biciclete şi vor fi achiziţionate 60 de biciclete.

O altă componentă a proiectului vizează reabilitarea străzilor Calea Timișoarei și Bârzăviței, cu prioritizarea transportului public, amenajarea de piste pentru biciclete, modernizarea trotuarelor, reconfigurarea spațiilor verzi și nouă stații de transport.

Valoarea totală a tuturor lucrărilor este de 91.694.356,72 lei, din care 82.362.404,76 lei reprezintă finanţare nerambursabilă, prin Regio-POR 2014-2020, Axa prioritară 4 – Sprijinirea dezvoltării urbane durabile.

Perioada de implementare este de 42 de luni.

Contractul a fost semnat de Agenţia pentru Dezvoltare Regională Vest, în calitate de Organism Intermediar pentru POR, şi Primăria Municipiului Reșița.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/