Încă 50 de milioane de euro! Adevărata miză a prelungirii stării de alertă!

Supusă astăzi votului Parlamentului, prelungirea stării de alertă ascunde interese uriașe și mai puțină grijă față de sănătatea românilor, avertizează deputatul Pro România de Caraș-Severin, Ion Mocioalcă.

Parlamentarul atrage atenția asupra licitației „prin procedură de negociere fără publicare prealabilă” pentru măști faciale prin care sunt puse la bătaie 193 milioane de lei la care se adaugă TVA. Aproximativ 50 de milioane de euro! Deși achiziția a fost anunțată abia vineri, termenul de depunere a ofertelor este ziua de astăzi. Ora 15! Astfel, spune Mocioalcă, este evident că totul e cu dedicație. Oricât de mare ar fi o firmă, e greu să aibă pe stoc, gata de livrare, 100 de milioane de măști. În plus, și prețul de achiziție ar fi supraevaluat, în condițiile în care criza echipamentelor de protecție împotriva COVID-19 a trecut.

Mai grav este însă altceva. Secretarul general Pro România atrage atenția că nu se mai achiziționează „măști chirurgicale”, ci „măști faciale de uz medical”, fiind eliminată cerința de a fi „rezistente la stropit”. Asta ar putea permite achiziția unor echipamente de slabă calitate. „Totul este posibil în stare de urgență sau de alertă! Altfel trebuia licitație deschisă și transparentă! Ca să nu se mai întrebe românii de ce a cerut PNL prelungirea cu 30 de zile”, a concluzionat secretarul general Pro România.