Firmele lui Chebuțiu intră în insolvență una după alta, în timp ce angajații stau mai mult acasă, în șomaj tehnic, cu salarii stabilite în urmă cu 7 ani. Liderii sindicali acuză de o lipsă gravă a dialogului social, Lege nescrisă instaurată direct prin ordinul lui Adrian Chebuțiu.
Reșița Reductoare și Regenerabile SA a intrat în insolvență în data de 1 august 2014, prin sentința Tribunalului Caraș-Severin. Problemele pe care le au angajații, de altfel, derivă din cauza comercială aflată pe rolul instanțelor de judecată. Asta, întrucât contractul de muncă este suspendat, ceea ce înseamnă că se iau în calcul la aplicarea salariilor doar prevederile minimale prevăzute de lege, dar nici așa muncitorii nu sunt respectați.
„Și aici sunt semne de întrebare pentru că orele suplimentare nu sunt plătite așa cum trebuie, ci mult mai puțin. Oamenii fac eforturi să o scoată din reorganizare, dar au ajuns aici, chiar și în condițiile în care salariile din 2008 au rămas la fel pentru personalul angajat din producție, mai puțin TESA. Asta, și pe fondul în care, odată cu modificarea legii, sindicatul n-a mai reușit să își obțină reprezentativitatea. În societate există condiții dure de stabilire a ei și cu sprijinul celor care o conduc. Oamenii nu au mai putut negocia contracte! Înainte de reorganizare, s-a avut grijă ca persoanele din conducerea administrativă a societății să își crească salariile”, a declarat Marian Apostol, președintele CNS Cartel Alfa, confederație sindicală la care este afiliat sindicatul din Reșița Reductoare și Regenerabile SA.
Dincolo de salariile mici, și starea generală este una de marasm. Societatea, una cu tradiție pentru oraș, se duce pe râpă sub conducerea aceluiași director care a îngropat Uzina Constructoare de Mașini Reșița. Angajații se declară dezamăgiți.
„Starea este lipsită de speranță pentru că nu există dialog, cu toate că este absolut necesar, mai ales în momentele de reorganizare judiciară. Acolo, oamenii conduc în virtutea unor reguli stabilite de domnul Chebuțiu, care a ajuns la concluzia că dialogul dăunează grav sănătății, dar lipsa dialogului dăunează grav sănătății firmei”, a concluzionat Marian Apostol.
În momentul de față, Reșița Reductoare și Regenerabile SA are parte de „ceva” comenzi, angajații fiind chemați din șomajul tehnic. De 75 la sută beneficiază în prezent doar circa 6-7 persoane. Cel mai probabil însă, și acestea vor fi chemate la muncă.
Societatea a fost înființată la Reșița în 1973, dar acționariatul s-a schimbat în timp. În prezent, cel care o conduce este controversatul om de afaceri Adrian Chebuțiu. Potrivit Oficiului Național al Registrului Comerțului, capitalul subscris al firmei este de 8.608.880 de lei, integral vărsat. Numărul acțiunilor este de 500, iar valoarea uneia este de 17217.76 de lei. Numărul angajaților este de aproximativ 100.
O uzina de exceptie, condusa de oameni competenti, Micusca T.G.Harms s-a putut impune pe piata mondiala, chiar in regimul totalitar comunist.
Oare, cei care “conduc” acum,in conditii de libertate, de ce nu reusesc? Dureros si totodata penibil.