Înainte de Ziua Internațională a Femeii, Maria Grapini organizează o dezbatere pentru femeile antrenor, la Bruxelles

Europarlamentarul Maria Grapini a „furat” startul în sărbătorirea Zilei Internaționale a Femeii, pe care a celebrat-o joi, 7 martie, la Bruxelles. Umanista a organizat, găzduit și moderat conferința „Provocări pentru femeile antreprenor”, în colaborare cu o mare companie de retail.

Alături de Grapini și alți europarlamentari au fost prezenți și reprezentanți ai mediului de afaceri și ai SME Connect și DigitalEurope. „Ziua internațională a femeii este un simbol pentru toate femeile din lume și este o ocazie pentru a aduce un omagiu femeii – cea care este mamă, soție, soră, prietenă. Femeia are putere să schimbe în bine lumea din jurul ei, mai ales dacă are puterea de decizie și influența unui antreprenor. Ceea ce apreciez cel mai mult la femeile antreprenor este energia pe care o investesc în calitatea relațiilor interumane. Poate de asta sunt foarte responsabile, construiesc pe termen lung, cu discernământ ca pentru o a doua familie de care au grijă și de care le pasă. Tocmai de aceea, cred că o lume mai bună pentru femei e o lume mai bună pentru toți. Ca ministru şi acum europarlamentar am susținut și am inițiat reglementări pentru recunoașterea valorii și capacității femeilor. De o perioadă îndelungată sunt invitată în mijlocul comunităților de antreprenoare din România şi este o plăcere să le cunosc pe aceste femei-antreprenor, în încercarea de a construi o comunitate solidară”, consideră Grapini. 


Politicianul a abordat și tema discriminării de gen. „Urez tuturor femeilor din lume la mulți ani și multă sănătate. Doresc în același timp, partenerilor noștri, bărbaților, putere de înțelegere, pentru că recunoașterea potențialului feminin și a egalității de gen contribuie la o societate mai bună. Trebuie să acționăm prompt acolo unde femeile sunt discriminate la locul de munca sau în cazul violenței în familie, hărțuire sau intimidare. Nu putem accepta în secolul în care trăim ca femeia, să fie stigmatizată, discriminată și agresată. Nu este suficient să avem reglementări, trebuie să urmărim și aplicarea lor. Este responsabilitatea fiecărei autorități locale, naționale , europene , internaționale, dar este și responsabilitatea civică a fiecăruia dintre noi. Cred foarte mult că investind în educație vom avea o lume mai bună si o respectare a valorilor, indiferent de gen”, a mai precizat politicianul.

Timișoreanca încurajează femeile antreprenor

Inclusiv în afaceri, Grapini sprijină inițiativa femeilor în afaceri. „Consider că este necesar să avem programe care au drept scop încurajarea femeilor antreprenor şi susținerea lor pentru a se afirma în mediul de afaceri. Egalitatea de gen reprezintă unul dintre obiectivele prioritare ale Uniunii Europene încă de la semnarea «Tratatului de la Roma» (1957) de către cele șase state fondatoare ale Comunității Economice Europene. Prin acest document se cerea Statelor Membre respectarea drepturilor la remunerație egală, pentru aceeași muncă, în rândul femeilor și bărbaților”, a mai spus europarlamentarul. 

Maria Grapini este implicată de peste 20 de ani în acțiuni de promovare a valorilor feminine și a nevoii de asumare în societățile noastre, a egalității de șanse. Umanista este fondatoarea Asociației Femeilor Antreprenor din România (în 1997) și a Coaliției Asociațiilor Femeilor de Afaceri din România, (CAFA), în 2004. În anul 2009, Mariei Grapini i-a fost decernat titlul de Ambasador al femeilor antreprenor din România de către Comisia Europeană.