În zona Oravița se trăiește boierește! Aproape toți primarii au fost realeși cu peste 50 la sută din voturi!

banner publicitar

Alegerile din 5 iunie din zona Oravița nu au produs nicio surpriză, toți primarii în funcție câștigând un nou mandat, unii fără probleme, chiar dacă în anumite comune primarii și-au schimbat culoarea politică în 2014, după ordonanța dată de Guvernul Ponta. Ceea ce sugerează că oamenii din comunele învecinate sunt mulțumiți de infrastructură, de numărul locurilor de muncă, de calitatea vieții pe care o duc!

Din cele 12 comune din zona Oravița, în nouă dintre ele primarii în funcție și-au păstrat scaunele și după alegerile din 5 iunie. În șapte dintre comune, primarii în funcție sau cei care îndeplineau atribuțiile de primar au câștigat un nou mandat cu peste 50 la sută din voturile valabil exprimate. Cel mai mare procent cu care a fost câștigată o primărie a fost de 80,83 la sută, performerul fiind Dănuț-Ionel Mușa, de la PSD, primar în funcție la data alegerilor în comuna Vărădia.

Nici la Ciuchici primarul PSD în funcție, Ion Orbulescu, nu a avut emoții, edilul obținând 70,83 la sută din sufragiile alegătorilor, chiar dacă în 2014 Orbulescu a profitat de ordonanța lui Dragnea și a părăsit PNL-ul în detrimentul PSD-ului.

Pe locul al III-lea în clasamentul celor mai bune scoruri la alegerile locale din zona Oravița se situează primarul comunei Cărbunari, Gheorghe Prăsnescu, tot de la PSD, care și-a adjudecat un nou mandat de primar cu 66,40 procente.

La Sasca-Montană, primarul social-democrat în funcție, Ion Poplicean, a obținut 50,72 la sută, la Răcășdia, liberalul Ilie-Mirco Lechici și-a păstrat funcția de primar pentru încă patru ani, obținând 54,27 la sută din voturile celor din Răcășdia și Vrăniuț. Nici la Ticvaniu-Mare primarul în funcție, Aurel Jivan, de la PMP, nu s-a lăsat mai prejos față de colegii săi primari și și-a reconfirmat poziția de edil pentru încă un mandat, cu un procent de 53, 18 la sută. Tot cu mai mult de jumătate din voturi s-a impus și viceprimarul cu atribuții de primar al comunei Grădinari, Valentin-Ovidiu Firca, de la PNL, cu 51,92 la sută, liberalul fiind la primul său mandat de primar.

În alte două comune din zonă  s-au impus lejer tot primarii pe funcții. La Vrani,  Gheorghe Moată  de la PSD a obținut 48,28 la sută, iar primarul de la Naidăș, Tiberiu Vincu, sub sigla PSD, s-a impus pentru un nou mandat în competiția electorală din 5 iunie cu un procent de 45,34 la sută. La Ciclova-Română, cel mai longeviv primar din zona Oraviței, Gheorghe Percea, a câștigat un nou mandat de primar, al VII-lea. Cei drept, cu puțină emoție, având în vedere că-n competițiile anterioare s-a impus cu procente de peste 60 la sută. Anul acesta, când a candidat din partea ALDE, diferența față de contracandidatul de la PNL a fost de doar 48 de voturi.

În celelalte trei comune din zona Oravița, Berliște, Ciudanovița și Forotic, lupta a fost una aprigă și plină de suspans, câștigătorii fiind deciși la câteva voturi. La Berliște, candidatul PNL, Nicolae Orăvicean, l-a bătut cu 23 de voturi pe candidatul PSD, Ioan-Viorel Ohn, iar la Ciudanovița diferența dintre candidatul PSD, Constantin Dorian Nebunu, și cel al UNPR a fost doar de șapte voturi în favoarea viitorului primar al Ciudanoviței, candidatul social-democrat.  Nici la Forotic câștigătorul competiției electorale pentru funcția de primar nu a fost lipsit de emoții, liberalul Ionel Romînu devansându-l pe candidatul UNPR cu 41 de voturi, asigurându-și astfel primul mandat de primar al comunei Forotic.