La 20 de ani distanță de la ultimul eveniment de acest fel, Căminul Cultural din Dalboșeț, a găzduit sâmbătă, unul dintre cele mai importante momente sărbătorești la care a participat lumea satului, localnici, numeroși invitați din Valea Almăjului, oaspeți din Banat, dar și din străinătate.
Incinta clădirii aflată încă în renovare a fost ambientată pentru a-și întâmpina goștii, la intrare, cu o expoziție de carte veche, reviste având ca autori condeieri populari, dar și cu modele de straie tradiționale, vechi de peste 100 de ani, aduse din zestrea Muzeului de Etnografie și al Regimentului de Graniță din Caransebeș.
S-a vorbit mult despre istoria și însemnătatea comunei de pe Valea Nerei, despre ilustre figuri care au contribuit la dezvoltarea așezării, pornind de la reeditatul volum „Dalboșeț-studiu monografic” semnat de profesoara octogenară Icoana Budescu.
Un moment așteptat al festivității a însemnat acordarea titlului de „Cetățean de onoare” unora dintre cei mai merituoși fii ai locului care, pentru acest prilej, s-au întors acasă în satul în care s-au născut și în mediul în care s-au format.
Astfel, în numele Consiliului Local, primarul comunei Dalboșeț, Florin Curița, a înmânat distincții unor medici, dascăli și persoane cu notorietate din viața publică și au devenit ”Cetățean de onoare”: prof. Icoana Budescu, conf. univ. dr. Florina Maria Băcilă, dr. Crenguța Imbrea, jurnalista Nina Curița, dr. Paul Purea, dr. Iosif Bădescu, prof. Gheorghe Rancu, Ovidiu Tiberiu Predescu, prof. Iosif Băcilă, dr. Mihai Băcilă, dr. Păun Fuicu, dr. Zeno Gheorghe Andrei, ing. Dinicu Budescu și psiholog dr. Nistor Becia, stabilit la Cardiff în Marea Britanie, președinte al UZP Filiala UK, cel care și-a împlinit visul de a sprijini reeditarea monografiei satului natal pentru a putea fi tradusă în engleză și introdusă într-o bază internațională de carte documentară.
Unul dintre cele mai emoționante momente care a surprins prin sensibilitate, a fost acela în care dr. Adrian Bădescu, (consul onorific al Mexicului la Timișoara și CEO al Clinicilor Medici s din Timișoara) a dat citire scrisorii adresate comunității din Dalboșeț de către un om de-al locului, absent motivat de la evenimentul sărbătoresc, cunoscutul cardiolog prof. univ. dr. Sorin Pescariu, aflat la Balcaniada de atletism. După care și-a oferit distincția de „Cetățean de onoare”, în semn de omagiu părinților săi, spectatori în sală, considerând că lor li se cuvine toată lauda pentru truda de a-l fi făcut om mare.
Au mai primit „Plachete de recunoștință”: omul de cultură Ion Marin Almăjan, ec. Ilie Mustăcilă, ing. Ilie Găină, Mihai Anghel, directorul Radio România Timișoara.
Prezent la eveniment, Doru Dinu Glăvan, președintele Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, a oferit distincția „Credință și loialitate” din partea UZPR, mai multor făuritori de reviste sătești, condeieri și cadre didactice: Gheorghe Rancu, Pavel Panduru, Dănilă Sitaru și Nicolae Andrei, pentru slujirea cu devotament a actului jurnalistic, de-a lungul timpului.
S-a propus ca la anul viitor fiecare dintre laureații distinși să planteze un pom, ca formă simbolică de contribuție la stabilitate și perenitate pe aceste meleaguri.