Orice programare pentru documente, cereri de locuințe sau înscriere de copii la creșă, totul făcut online. Pare un adevărat vis pentru românii, sătui de birocrația excesivă din țara noastră. Ar putea deveni realitate în Timișoara în anul 2022. Sau cel puțin așa promite primarul Nicolae Robu.
Planul autorităților locale este ca până în 2022, relația dintre cetățeni și Primăria Municipiului Timișoara să se digitalizeze complet. Anterior, online se puteau plăti taxe și impozite, se depuneau declarații online, se făceau programările pentru cartea de identitate și se rezolvau cererile și decizile de la Comisia de Ordine Publică. Din acest an s-a trecut și la: aplicațiile pentru sesizările ce vin din partea cetățenilor, programările pentru căsătorii, certificate de naștere, transcriere certificatelor de stare civilă, dar și programările pentru depunerea declarațiilor auto, care se fac online. Acum, și cererile pentru certificate de urbanism se fac online.
În 2018, primăria a eliberat 5084 de astfel de certificate ți ținta este ca anul viitor, măcar 50% să fie obținute cu programări online, adică, un număr de 2542. Estimările sunt că astfel, fără cereri pe hârtie, se salvează 100 de copaci anual. Primăria are în plan să extindă digitalizarea, etapizat, și în următorii trei ani. ”Paradoxul este că noi, românii, ne-am dovedit a fi mai puțin percutanți la noutăți. Instrumentele online nu au pătruns chiar așa, la nivel de populație. Noi vrem să ne asumăm rolul de a educa populația să aibă deschidere, să nu aibă niciun fel de rețineri pentru utilizarea acestor tehnologii”, a explicat primarul Nicolae Robu.
În 2020, se va trece la utilizarea online pentru autorizații de construcții, autorizații de de circulație pentru zonele cu restricții de tonaj, avize comerciale, avize de publicitate, avize de gospodărire deșeuri, documente ce atestă dreptul de preempțiune și adeverințe de fond funciar. Pentur 2021, programul se va extinde la carduri-legitimație pentru locurile gratuite de parcare pentru persoanele cu handicap, autorizații de taxi, autorizați de transport, documente de la comisia de circulație și avize de spargere. În final, în 2022 nu va mai fi nevoie de drumuri pentru cereri de locuințe ANL, cereri de teren, cereri de locuințe speciale, înscrieri la creșe, precum și pentru solicitările de finanțare de cultură și tineret.
Primarul a precizat că deocamdată, acest lucru nu va duce la reduceri de personal.