În Timișoara, nivelul de zgomot admis e depășit! Ce îi deranjează pe cetățeni și ce spune primarul

Timișoara devine un oraș tot mai aglomerat, iar acest lucru se repercutează și asupra nivelului zgomotului din oraș. Din cinci în cinci ani, autoritățile locale sunt obligate să facă hărți de zgomot, dar și un plan de acțiune pentru reducerea decibelilor, pe timp de zi și noapte. Planul a fost discutat marți în cadrul unei dezbateri publice, iar o serie de cetățeni au venit să se plângă de zgomotul care le tulbură activitatea cotidiană și odihna.

Toate orașele cu peste 250.000 de locuitori sunt obligate, conform normelor UE, să aibă hărți de zgomot. După prima din 2007, a urmat alta în 2011, și apoi alta, în 2016. Ultimele măsurători au fost realizate de Institutul de Cercetări în Transporturi – Incertrans. Practic, conform raportului, majoritatea arterelor principale din oraș au valori de zgomot peste normele admise pentru zi și noapte. Față de 2011, numărul timișorenilor expuși la zgomot ajunge la 16.900 de cetățeni pentru valorile de zi și 27.200, pentru valorile de noapte, o creștere de la ultima raportare. Este important de menționat că harta de zgomot se referă la aspecte ce țin zgomotul înregistrat constant, nu la cazuri concrete, cum ar fi o discotecă ce dă muzica prea tare, ci la traficul rutier, zgomotul feroviar, doar cel referitor la tramvaie și zgomotul din zonele industriale.

Printre măsurile Primăriei se numără devierea traficului pe centura ocolitoare, care e departe de a fi finalizată, eliminarea tranzitului prin oraș, dezvoltarea unui transport public care să îi determine pe cetățeni să lase automobilul propriu, mai ales prin achiziționarea de troleibuze și tramvaie noi, dezvoltarea rețelelor de parcări, extinderea trotuarelor, retehnologizarea Colterm, dezvoltarea zonelor verzi, dar și anveloparea blocurilor, ceea ce prevede și dotarea cu ferestre care se închid ermetic și izolează mai bine fonic. Dintre fabricile care depășesc normele de zgomot admise, raportul Incertrans face referire și la fabrica de detergenți Dali, dar și la Fabrica de Bere, deținută acum de compania Ursus. În mare parte, măsurile luate de Primărie pentru reducerea zgomotului sunt realizate doar parțial.

Cetățenii, nemulțumiți de cluburi, sirenele salvărilor și Poliție, dar și de spălătoriile auto

La dezbaterea publică au venit câțiva zeci de cetățeni. Majoritatea au invocat baruri, terase sau discoteci care fac gălăgie după ora 23.00. Timișorenii s-au plâns de astfel de surse de gălăgie în Calea Șagului, zona stadionului, dar și în zona din Ghiroda. De asemenea, unii cetățeni s-au plâns de spălătoriile auto cu fise, care funcționează non-stop și care produc un mare disconfort în zonele de blocuri sau case unde sunt amplasate. Unii cetățeni, printre care și consilierul local liberal, Lucian Căldăraru, s-au plâns de sirenele mașinilor SMURD sau ale Poliției, utilizate și noaptea. Nu au lipsit nici criticile pentru evenimentele Shopping City, la fel ca nominalizările de către cetățeni a cluburilor Heaven, Epic sau Fratelli.

Interesant este că la dezbatere a venit, inițial, doar șeful Direcției de Mediu din Primăria Municipiului Timișoara, Adrian Bere. Activistul civic Cristian Brâncovan s-a prezentat și el la dezbatere și s-a dus efectiv să-l scoată pe primarul Nicolae Robu din birou, pentru că cetățenii s-au plâns de faptul că nu e nici primarul și nici măcar unul dintre cei doi viceprimari la discuția cu ei.

Robu spune că orașul nu e campus monastiresc, dar a criticat activitatea Shopping City

Nicolae Robu a rămas fidel mentalității cum că în centrul orașului evenimentele culturale pot depăși ora 23, iar cetățenii trebuie să accepte acest lucru doar pentru zona zero. „Avem în oraș o zonă de loisir care constă în Piața Victoriei, tot ce a devenit spațiul de promenadă de la Catedrală și până la Bastion. Aici, cum se întâmplă în orice oraș, locuirea devine din ce în ce mai subțire pentru că sunt spații în care se desfășoară o mulțime de evenimente culturale, în ton cu trendul internațional de a face act de cultură accesibil publicului larg. Se constată că dacă se organizează evenimente doar în interiorul unor instituții, acolo participă doar o elită a societății și majoritatea covârșitoare a populației rămâne în afara acestui act. Atunci Primăria merge către cetățean, organizează evenimente în aer liber, așa cum am organizat noi. Pe de altă parte, sunt foarte mulți tineri în oraș care au nevoie și de distracție. Asta nu înseamnă ca această distracție să se producă așa cum înțeleg unii să se facă. Știți bine că am mutat evenimentele desfășurate în zona stadion pentru că sunt foarte multe blocuri și evident că cetățenii erau deranjați. Nu am mai făcut niciunul. Sunt festivaluri când aduci mari artiști și sigur că mai prelungești după ora 23.00, 00.00, câteodată ajungi și mai târziu. Dar noi asta o facem în zona centrală. Nu putem să nu avem astfel de evenimente. Dar ce se întâmplă în cartiere, terasă creată nu știu unde, locuințe la etajele superioare, muzică dată până târziu în noapte… Acestea sunt lucruri nepermise împotriva cărora trebuie intervenit, categoric. Una e când avem festivaluri, nu sunt în fiecare weekend, evident, și se desfășoară în zona centrală. Și mai nou e că toată lumea organizează evenimente în spațiul privat fără aprobare de la nimeni”, a precizat Robu.

Despre anumite solicitări ale cetățenilor, ca cei care locuiesc pe Calea Martirilor sau a unui locuitor din Calea Șagului care spune că aude muzica tocmai de la Fratelli, din zona centrală, primarul a precizat că sunt exagerări. Totuși, edilul e foarte deranjat de evenimentele din parcarea Shopping City, despre care spune că nu are ce să le facă, fiind pe un domeniu privat. „Ne confruntăm acum cu o situație care e total deplasată la Shopping City. Acolo se desfășoară pe domeniu privat acele evenimente de weekend fără nicio aprobare din partea Primăriei, împotriva cărora noi nu avem pârghii. Ce pot să fac e să sesizez în numele cetățenilor Jandarmeria, Poliția națională să intervină. Am fost informat că după prima mea ieșire de contrare a acelei activități de acolo, s-au pus nu știu ce panouri fonice și că nu s-ar mai auzi. Am înregistrare dincolo de panouri și totuși dincolo se aude. E nepermis să se întâmple până dimineața, foarte aproape de o zonă cu foarte mulți locuitori. Inevitabil într-un oraș anumite evenimente trebuie să se desfășoare și mai târziu, dar acestea să nu fie chefuri ale unora care doresc să se distreze”, a precizat edilul.

Activistul civic Cristian Brâncovan a precizat că a văzut documente pentru evenimente de la mall-ul din sudul orașului avizate de city-managerul Robert Kristof.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/