Restricțiile impuse de guvernanți în prima parte a lunii noiembrie în privința piețelor și a târgurilor cu scopul de a împiedica răspândirea temutului virus, apoi redeschiderea acestora, în urmă cu câteva zile, au reprezentat un adevărat dezastru pentru micii fermieri, aceștia catalogând plimbările „De la Ana la Caiafa” a factorilor decidenți drept o batjocură la adresa muncii pe care au depus-o pe parcursul întregului an, măsurile „dezastruoase” fiind doar în avantajul supermarketurilor, în timp ce singurul câștig al producătorilor s-a rezumat la „o sumedenie de marfă stricată, plus frigul care ne-a pătruns până în măduva oaselor”.
Vestea mutării meselor în parcări, printre blocuri sau pe alei, pentru a preîntâmpina răspândirea COVID-19, nu doar că i-a nemulțumit pe oameni, ba chiar i-a sărăcit. Gradele scăzute în termometre au făcut ca o bună parte din fructe și legume să fie bune de aruncat la gunoi, iar pe de altă parte, sănătatea producătorilor a fost pusă la grea încercare. Deși în prezent a fost luată măsura redeschiderii piețelor agroalimentare, oamenii nu par să uite condițiile grele prin care au fost nevoiți să treacă, ei sperând ca recenta hotărâre să nu fie una provizorie dată fiind posibilitatea instituirii unei noi stări de urgență din cauza numărului mare al infectărilor cu SARS-CoV-2.
„Bineînțeles că ne bucură faptul că nu mai suntem nevoiți să suportăm frigul care ne-a pătruns până în măduva oaselor. A fost o perioadă crâncenă pentru noi, o adevărată batjocură. Nu ne-am ales cu nimic decât cu frigul și cu multă marfă aruncată. În perioada cât au fost închise pieţele, noi, producătorii, am încasat doar frig. Afară, oamenii nici nu veneau să cumpere. Mă întreb: «În supermarketuri nu circula virusul, acolo unde abia dacă ajungi la standul de cartofi din cauza aglomerației? La malluri, la fel, nu circula COVID-19?». Suntem prea mici pentru învârtelile care se fac la nivel înalt. Pe noi, dacă s-ar putea, să ne îngroape de tot. Nu înțeleg de ce îi mai miră apoi proasta calitate a produselor din marile magazine alimentare? Sperăm ca lucrurile să nu se mai schimbe, să nu mai fim mutați de colo-colo. Avem și noi nevoie de un bănuț de sărbători… Dar la cum se schimbă unele lucruri peste noapte nu mai ai încredere în nimic. Ar fi culmea să vindem ceapă, morcovi și mai știu eu ce pe internet. Se strică marfa până ajunge pachetul la om. De obicei, noi, oamenii, contăm numai la alegeri. Atunci ni se promite marea cu sarea, după care, patru-cinci ani, ne uităm cum se ceartă politicienii noștri la TV și atât. Pentru ei, după alegeri, suntem doar simpli spectatori, din păcate.”, au ținut să atragă atenția câțiva comercianţi care își vând marfa în cadrul pieței agroalimentare din Oravița.