Deși doar două din cele cinci tabere școlare din județul Timiș pot funcționa, nici acestea nu sunt acum deschise. Sunt mai multe motive: pandemia și reorganizarea la nivel central a Ministerului Sportului. Aceasta din urmă a făcut ca Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Timiș să nu aibă nici la această oră un buget pentru 2022.
Din pandemie, centrele de agrement și bazele turistice de la nivelul întregii țări, inclusiv taberele școlare, au fost închise publicului pentru că au funcționat ca spații pentru carantinarea persoanelor.
„Pentru deschiderea acestor locații este necesară efectuarea unor lucrări de reparații și întreținere pentru care s-au solicitat fonduri de la Ministerul Tineretului și Sportului, precum și de ocuparea posturilor contractuale vacante pentru a acoperi necesarul de personal pentru desfășurarea în bune condiții a activității. În trimestrul I al anului 2022 nu s-au alocat deloc fonduri pentru lucrări de reparații și întreținerea centrelor de agrement și în continuare rămân închise până în momentul predării pe bază către Ministerul Familiei.”, a declarat consilierul Aurel Cotarcă, de la Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Timiș.
În Timiș, doar două din cele 5 tabere ar putea funcționa – cea de la Chevereșu Mare și cea de la Poieni Strâmbu. Autoritățile care le gestionează speră să obțină toate avizele necesare redeschiderii taberelor măcar pentru a doua parte a sezonului estival. Dar șansele sunt mici.
„Ele sunt funcționale din punct de vedere logistic și administrativ, însă nu au activitate pentru că mai trebuie să avem avizările. Pentru avizări trebuie să actualizăm toate contractele de alimente, igienizare, pază, toate trebuie actualizate pentru că au expirat, iar pentru aceasta avem nevoie de buget și nu a fost alocat nimic până acum.”, a explicat Cotarcă.
Tot în 2020, Ministerul Tineretului a suspendat toate programele pe domeniul tabere, inclusiv cele sociale, tematice sau pentru persoane cu dizabilități. Nici până acum nu au reluate sau măcar bugetate.
Buget zero pentru 2022, la sfârșitul lunii iunie
Deși au trecut deja șase luni din acest an, nici până acum direcția județeană de sport nu are un buget care să îi permită să organizeze activitățile specifice și chiar tradiționale.
„Bugetul total alocat de Ministerul Tineretului și Sportului pentru activitatea sportivă pentru 2021 a fost de 47.058 lei. În primul trimestru al anului 2022, am solicitat asociațiilor și structurilor sportive din județ propuneri pentru activități care să fie incluse în calendarul sportiv pe 2022. Din cauza reorganizării instituționale, până la acest moment calendarul sportiv județean pe anul 2022 nu a fost încă avizat de Ministerul Sportului și nu a fost alocat niciun buget pentru organizare. Până la această dată, am oferit și putem oferi doar asistență de tip logistic și consultanță.”, a spus Aurel Cotarcă.
Tabăra de la Chevereșu Mare are o capacitate de 46 de locuri, iar cea de la Poieni Strâmbu – 54. Spațiile de agrement au cantină, sală de mese, club, teren de sport multifuncţional cu nocturnă și pistă de minigolf.
În mai 2019, Ministerul Tineretului și Sportului anunțase că vrea să transfere consiliilor județene din întreaga țară aproximativ 500 de astfel de tabere școlare. În Timiș, consilierii au adoptat o hotărâre, încă de atunci, cu solicitarea de trecere în proprietatea județului a taberelor școlare de la Bogda, Chevereșu Mare, Herneacova, Poieni Sat și Poieni Strâmbu. De atunci și până acum nu s-a înfăptuit nimic.