În ceea ce privesc eu…

În ceea ce privește vs în ceea ce privesc? Răspunsul e simplu: depinde de ce vreau să spun. Nuanțe. Context. Puțin(tic)ă gramatică. Suficient.

Trei situații care pot fi încadrate lejer într-un duel: cum se aude vs cum e corect.

Grija de a evita pericolul dezacordului îşi găseşte expresia în enunţuri incorecte ca: Ce-s cu fotografiile astea?, În (ceea) ce privesc filmele de acţiune, nu mă pot pronunţa. În Gramatica limbii române (vol. II, ediţia a II-a revăzută şi adăugită: 113) se atrage atenţia asupra faptului că astfel de construcţii sunt destul de des întâlnite în limba română actuală. Greşelile se datorează identificării eronate a subiectului. În propoziţia Ce-s cu fotografiile astea?, cu fotografiile nu îndeplineşte funcţia de subiect. Subiectul propoziţiei este ce.

leader board 728 x 90 px

În contextul În (ceea) ce privesc filmele de acţiune, nu mă pot pronunţa., substantivul filmele nu este subiectul primei propoziţii şi, prin urmare, nu impune acordul; subiectul este (ceea) ce, această formă (de singular) fiind cea după care se aliniază predicatul propoziţiei (corect: În (ceea) ce priveşte filmele de acţiune, nu mă pot pronunţa.).

Construcţiile sintactice în care intră forma verbală pasivă dat fiind pot crea probleme de exprimare celor ce recurg la o analiză superficială a relaţiilor dintre termenii unui enunţ. Participiul dat se comportă ca un adjectiv, acordându-se în gen, număr şi caz cu substantivul la care se referă: Dat fiind rolul judecătorului într-un proces, cu el trebuie să discutăm.; Dată fiind prezenţa ta la eveniment, ne-am străduit ca lucrurile să fie perfecte.

Vedem astfel că o greșeală trebuie privită din multiple unghiuri și concluzionez prin a accentua ideea că nu semnalarea greșelii este importantă, ci explicarea regulii care ar face posibilă evitarea sau „neproducerea” greșelii.