De ce nemții și ungurii pot, dar noi nu?

De câte ori am auzit sloganul „vrem o țară ca afară”, rostit mai ales de generația tânără, mai tot timpul pe picior de plecare? Nu știu la ce anume se face referire când este invocat Occidentul, dar cu siguranță nu este vorba de ordine, disciplină ori de banala curățenie. Că dacă ar fi așa, altfel ar sta lucrurile și la noi.

Fotografiile de mai jos au fost făcute în Reșița. Ca răspuns la acțiunile edilitare promovate de primăria locală, persoane care rămân veșnic necunoscute distrug mobilierul urban – bănci, coșuri pentru gunoi, iar pe unde ei trec este nevoie de mașina operatorului de colectarea gunoiului menajer.

Dat în folosință de nici două săptămâni, terenul de sport, cu covor sintetic, situat în Parcul Siderurgistului arată în fiecare dimineață ca după un weekend petrecut la marginea pădurii. În afară de grătare, găsești de toate: doze de suc și de bere, ambalaje de la mâncare, peturi de toate mărimile.

Situația nu este singulară, pe Bulevardul Republicii și în Parcul Tricolorului vom întâlni coșuri de gunoi răsturnate și chiar distruse, bănci cu stinghii rupte. În urmă cu un an, într-o noapte, unii, poate chiar dintre cei care vor o țară ca afară, au scos din beton băncile de pe Bulevardul Muncii nu ca să le fure, ci să facă rău.

Și exemple de acestea întâlnim la tot pasul…